Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Nykyinen säännös seksin oston kriminalisoinnista ei toimi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.11.2012 8.30
Tiedote -

Nykyinen seksin ostoa koskeva rangaistussäännös ei ole paras mahdollinen tapa rikosoikeuden keinoin suojella parituksen ja ihmiskaupan uhreja, arvioi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tänään keskiviikkona eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa, joka järjestettiin yhdessä eduskunnan lakivaliokunnan kanssa.

Henriksson esittääkin harkittavaksi, että arvioidaan, pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön Ruotsin mallin mukainen seksin ostamisen kokonaan kieltävä lainsäädäntö, sillä nykyisin rikosoikeudellisen vastuun ulkopuolelle jää tapauksia, jotka tosiasiassa liittyvät paritukseen tai ihmiskauppaan. "Suomi ei halua eikä voi olla ihmiskauppiaita houkutteleva maa", hän toteaa.

Seksin ostaminen ihmiskaupan ja parituksen uhreilta on ollut Suomessa rangaistavaa vuodesta 2006. "Lakiin liittyvät näyttöongelmat mahdollistavat sen, ettei seksin ostajaa voida asettaa vastuuseen, vaikka hänen objektiivisesti arvioiden olisi pitänyt olla tietoinen hyväksikäytetyn henkilön asemasta."

"Yleinen seksinostokielto antaisi myös alaikäisille nykyistä parempaa suojaa, kun hyväksikäyttäjät joutuisivat nykyistä paremmin rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan", jatkoi ministeri Henriksson.

Seminaarissa kuultiin kokemuksia myös Ruotsin kaiken seksin ostamisen kieltävästä lainsäädännöstä, joka on ollut siellävoimassa vuodesta 1999 ja jossa lain toimivuutta on perusteellisesti arvioitu. Ruotsin kokemuksista kertoivat Helsingissä selvityshenkilönä toiminut oikeuskansleri Anna Skarhed ja ihmiskaupparaportoija Kajsa Wahlberg.

Muita puhujia seminaarissa olivat professori Johanna Niemi, vähemmistövaltuutettu, ihmiskaupan kansallinen raportoija Eva Biaudet ja lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva oikeusministeriöstä. Seminaari päättyi paneelikeskusteluun, johon osallistuvat myös syyttäjän ja poliisin sekä Pro-tukipisteen ja EXIT ry:n edustajat.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms. puh. 02951 50176
s-posti: etunimi.sukunimi(at)om.fi

Seminaariesitelmät löytyvät tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi

Sivun alkuun