Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Sotarikosten esitutkinnassa ja syytteeseenpanossa tarvitaan pohjoismaista yhteistyötä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2012 13.00
Tiedote -

Pohjoismaiden oikeusministerit ja valtakunnansyyttäjät kokoontuivat tänään Oslossa. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa eri maiden kokemuksia kansainvälisten sotarikosten esitutkinnasta ja syytteeseenpanosta.

- Olimme yhtä mieltä siitä, että Pohjoismaiden tulee tehdä kaikkensa, jotta täällä oleskelevat sotarikoksiin syyllistyneet henkilöt joutuvat vastuuseen vakavista rikoksistaan, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

- Totesimme, että tänä päivänä melkein kaikilla Pohjoismailla on kokemusta näiden vakavien rikosten esitutkinnasta ja syytteeseenpanosta ja että sotarikosten uhreja ajatellen meillä on velvollisuus saattaa syylliset vastuuseen teoistaan, joko siinä maassa, jossa rikos on tapahtunut tai omassa maassamme, sanoo Henriksson.

Sotarikoksia koskeva esitutkinta on usein hyvin hankalaa ja aikaa vievää, kuten esimerkiksi Ruandaa koskevat tapaukset ovat osoittaneet. Tapauksissa on lisäksi usein kyse samoista asioista, joita käsitellään myös muissa Pohjoismaissa.

- Tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä tietojenvaihdossa tehostaaksemme syytteeseenpanoa rikoksissa ihmisyyttä vastaan, Henriksson toteaa lopuksi.

Lisätietoja:
erityisavustaja Robin Harms, puh. 02951 50176, sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun