Hyppää sisältöön
Media

Kidutuksen vastainen komitea julkaisi Suomea koskevan raportin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.5.2021 11.01
Tiedote

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on tänään julkaissut raporttinsa tarkastuskäynnistä Suomessa. Raportissa käydään läpi komitean havainnot ja annetaan suosituksia vapautensa menettäneiden olosuhteiden parantamiseksi.

Kidutuksen vastainen komitea (CPT) teki kuudennen määräaikaisen tarkastuskäynnin Suomeen viime syyskuussa. Komitean tehtävänä on suojella vapautensa menettäneitä henkilöitä kidutukselta, epäinhimilliseltä tai halventavalta kohtelulta. Tarkastuskohteina oli muun muassa poliisin säilytystiloja, vankiloita, ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö, psykiatrinen sairaala ja ensimmäistä kertaa kaksi koulukotia.
    
CPT:n tietoon ei tullut vapautensa menettäneiden epäasiallista kohtelua näissä laitoksissa.

Suosituksissa korostuu tutkintavankien tilanne

Kiduksen vastaisen komitean raportin päähuomio kohdistuu vapautensa menettäneiden kohteluun erityisesti poliisin säilytystiloissa. Tutkintavankien sijoittaminen vankilan sijaan poliisin säilytystiloihin on vähentynyt edellisen vuoden 2014 tarkastuskäynnin jälkeen, mutta on edelleen CPT:n suurin huolenaihe. CPT kannustaa Suomea toteuttamaan suunnitelmat luopua tutkintavankien säilyttämisestä poliisin tiloissa vuoteen 2025 mennessä. CPT suosittelee myös kohentamaan poliisin säilytystilojen kuntoa ja lisäämään terveydenhuoltohenkilökunnan saatavuutta poliisin tiloissa oleville.

CPT vieraili Oulun ja Turun vankiloissa. Vankiloiden peruskorjaus- ja uudisrakentamisohjelman eteneminen sai kiitosta mutta samalla CPT kiirehti uuden Oulun vankilan rakentamista. Yleisesti CPT suosittelee, että vankilahenkilökuntaa koulutetaan vankien kohtaamiseen ja vuorovaikutusta vankien kanssa lisätään. Tässä kohtaa CPT kiinnitti huomiota vankilahenkilökunnan riittämättömyyteen. Lisäksi CPT suosittelee, että vankien kuntoutusta, ammatillista koulutusta ja muuta heidän tarpeidensa mukaista toimintaa tehostetaan.

Vankiterveydenhuollossa CPT kiinnitti huomiota erityisesti lääkärien puutteeseen, vaikka koulutettua terveydenhuollon henkilökuntaa muuten on. Tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon osalta CPT totesi muun muassa, että hallinto-oikeuden tulisi kuulla potilasta hänen hakiessaan muutosta hoitoa koskevaan päätökseen.

Suomi antaa vastauksensa komitealle syksyllä

- Kidutuksen vastainen komitea on tehnyt tarkastuskäynnillä ja sen raportoinnissa perusteellista ja arvokasta työtä. Raportin havainnot ja suositukset käydään nyt tarkkaan läpi, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Suomella on syyskuun loppuun asti aikaa antaa CPT:lle selvitys toimista, joihin suositusten johdosta on ryhdytty.

Lisätietoja
CPT:n Suomen yhteysvirkamies Paulina Tallroth, oikeusministeriö, p. 0295 150 146, [email protected] 

erityisasiantuntija Jarkko Nieminen (poliisi), sisäministeriö, p. 0295 488 599, [email protected] 

erityisasiantuntija Satu Kaskinen (turvapaikanhakijat, maahanmuutto), sisäministeriö, p. 0295 488 680, [email protected] 

lakimies Jenna Uusitalo (psykiatriset sairaalat, vankiterveydenhuolto, lastensuojelu), sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 152, [email protected] 

Kidutuksen vastaisen komitean raportti (englanniksi)

Tiivistelmä komitean suosituksista
 

Sivun alkuun