Hyppää sisältöön
Media

Kuntavaalien järjestelyt jatkuvat

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2021 16.30
Tiedote

Oikeusministeriö antoi eduskunnalle 12.3. hallituksen esityksen kuntavaalien siirtämisestä kesäkuun 13. päivään. Eduskunta käsittelee parhaillaan esitystä. Nykyinen laki on voimassa toistaiseksi tai kunnes eduskunta päättää vaalien siirtämisestä ja uusi laki tulee voimaan.

Nykyisen lain mukaan keskusvaalilautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun 18.3. viimeistään klo 16 alkavassa kokouksessa. Mikäli uusi laki tulee voimaan, tällä viikolla tehdyt viranomaistoimet kuitenkin mitätöityvät ja ne tulevat uudelleen tehtäviksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mahdollinen ehdokasnumerointi mitätöityy ja tehdään uudelleen toukokuussa.

Esityksen mukaan ehdokasasettelua jatketaan 4.5. asti. Oikeusministeriö odottaa eduskunnan ratkaisua ennen valtakunnallisen ehdokasrekisterin perustamista. Tehdyt ehdokashakemukset pysyvät voimassa myös uuden lain voimaantullessa, elleivät vaaliasiamiehet tee niihin muutoksia.

Oikeusministeriö on maanantaina 15.3. lähettänyt tietoa kuntien keskusvaalilautakunnille siitä, että hallituksen esitys on annettu ja että keskusvaalilautakuntien on hyvä tutustua siinä ehdotettuun ehdokasasettelun aikatauluun.

Kuntavaalien käytännön valmistelujen tähtäin on nyt kesäkuussa. Ministeriö lähettää kunnille tänään ohjeistusta kesäkuun kuntavaalien valmisteluista.

Puoluesihteerien kokouksessa 6.3. linjattiin, että kuntavaalit siirretään kesäkuulle. Vaalien siirtämisestä päättää eduskunta.

Lisätiedot:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, p. 0295 150 128, [email protected]
erityisasiantuntija Laura Nurminen, p. 0295 150 008, [email protected]

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä

Sivun alkuun