Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin valmisteluvaihe jatkuu kesään 2025
Oikeusministeriö on päättänyt pidentää kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin valmisteluvaihetta kesäkuuhun 2025 asti. Valmisteluvaiheessa selvitetään muun muassa prosessin tietosuoja-, tiedonsaanti- ja arkistointikysymyksiä sekä psykososiaalisen tuen järjestämisen vaihtoehtoja.
Totuus- ja sovintoprosessin aikana kuurojen ja viittomakielisten kokemuksia historian ja nykyhetken vääryyksistä dokumentoidaan eri tavoin. Tietoa kerätään esimerkiksi tapaamisissa, joissa yhteisön jäsenet saavat kertoa kokemuksistaan heille sopivin tavoin: yksin tai yhdessä muiden kanssa.
- Viranomaisten tiedonkeräämistä säädellään useissa laeissa ja asetuksissa – viranomainen saa kerätä tietoa vain, kun sille on perusteltu, laista löytyvä syy. Prosessin aikana järjestettävissä tapaamisissa kertyvä tieto on arkaluonteista ja sisältää väistämättä henkilötietoja. Selvitämme nyt, miten parhaalla mahdollisella tavalla voimme kerätä tietoja ja samalla huolehtia ihmisten tietosuojasta, kertoo oikeusministeriön Itsehallinto- ja yhdenvertaisuusyksikön päällikkö Corinna Tammenmaa.
Ministeriössä selvitetään myös, miten prosessin aikana saadut tiedot arkistoidaan ja voidaanko niitä myöhemmin käyttää joillakin ehdoilla esimerkiksi tutkimuksessa.
Omakielistä tukea tarjolla vaikeiden kokemusten käsittelyyn
Oikeusministeriössä on valmistelussa myös prosessin psykososiaalisen tuen ja vertaistuen kokonaisuus. Tukea ei järjestetä ministeriöstä käsin, vaan sen tarjoaminen pyritään kokoamaan jollekin hyvinvointialueelle, joka tulee palvelemaan koko Suomea.
- Olemme tavanneet yhteisöjen edustajia syksyn aikana ja keskustelleet tuen merkityksestä. Meille on syntynyt kuva, että eri yhteisöiden jäsenet kaipaavat erilaista tukea. Kuurosokeiden toiveet ovat toisenlaisia kuin kuurojen, ja myös kielikysymykset on huomioitava alusta asti, kuvailee valmistelutyön etenemistä erityisasiantuntija Niina Lappalainen.
Valmistelutyön aikana käydyt keskustelut saamelaisten psykososiaalisen tuen yksikön Uvjan kanssa ovat auttaneet ymmärtämään, miten monipuolista tukea voidaan järjestää kielivähemmistölle.
Prosessin organisointi jatkuu
Totuus- ja sovintoprosessin läpiviemisestä tulee vastaamaan prosessin sihteeristö. Oikeusministeriö rekrytoi sihteeristön ensi keväänä ja tehtäviin järjestetään avoin julkinen haku.
Sihteeristön työn tueksi asetetaan ohjausryhmä, joka toimii keskustelufoorumina valtion ja yhteisöiden välillä. Ohjausryhmän muodostamisesta keskustellaan yhteisöiden edustajien kanssa parhaillaan.
Totuus- ja sovintoprosessi on Suomen valtion sekä kuurojen ja viittomakielisen yhteisön yhteinen prosessi, jonka toteuttamiseen Petteri Orpon hallitus on sitoutunut. Prosessin toteuttamiseen on varattu valtion varoista erillinen budjetti. Valtion säästötoimet eivät ole kohdistuneet prosessin rahoitukseen.
Verkkouutinen suomalaisella viittomakielellä
Kuurojen ja viittomakielisten valtiollinen totuus- ja sovintoprosessi om.fi:ssä
Lisätietoja:
yksikön päällikkö Corinna Tammenmaa, p. 0295 150 181, [email protected] (suomi, ruotsi)
erityisasiantuntija Niina Lappalainen, p. 0295 150 289, [email protected] (suomalainen viittomakieli, suomi, ruotsi)