Valtionavustukset talousosaamisen edistämistä toteuttaville hankkeille
Kansallisen talousosaamisen strategian tavoitteena on lisätä talousosaamista kaikissa ikäryhmissä. Valtionavustus on tarkoitettu talousosaamista edistävän työn tehostamiseksi ja siihen liittyvään tutkimustyöhön. Oikeusministeriö voi käyttää avustuksiin vuosittain enintään 650 000 euroa.
Avustus voidaan myöntää järjestöille, yhdistyksille, säätiöille, tutkijoille ja tutkimuslaitoksille. Avustuksia ei voida myöntää viranomaisille tai yrityksille, mutta he voivat toimia hankkeiden yhteistyötahoina.
Oikeusministeriön myöntämä avustus voi kattaa pääsääntöisesti enintään 90 prosenttia avustettavan toiminnan hyväksyttävistä kustannuksista. Yksityishenkilöinä toimivalle tutkijalle ei vaadita omarahoitusosuutta.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia, ja hakemukset arvioidaan avustushakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Avustus on tarkoitettu käytettäväksi vuosina 2023–2024. Käyttöaika tarkennetaan avustuspäätöksessä.
Hakuaika alkaa 15.5.2023 ja päättyy 19.6.2023 klo 16.15.
Avustusta haetaan hakemuslomakkeella. Hakemuksen tulee olla perillä oikeusministeriössä hakuajan päättymiseen mennessä. Määräajan jälkeen saapuneita hakemuksia ei käsitellä.
Päätökset pyritään tekemään mahdollisimman pian. Hakijat saavat ilmoituksen päätöksestä hakemuslomakkeessa ilmoitettuun osoitteeseen.
Myönnettyjä valtionavustuksia koskevat selvitykset tehdään omalla lomakkeella.
Lisätietoja:
johtava asiantuntija Sanna Helesuo, p. 0295 150 005, [email protected]
erityisasiantuntija Mette Ranta, p. 0295 150 201, [email protected]
Valtionavustukset talousosaamisen edistämistä toteuttaville hankkeille (erityisavustus).
Avustuslaji on hankeavustus (erityisavustus).
Hausta vastaava valtionapuviranomainen on oikeusministeriö. Avustuksiin voidaan käyttää yhteensä enintään 650 000 euroa.
Kansallisen talousosaamisen strategian tavoitteena on lisätä talousosaamista kaikissa ikäryhmissä. Valtionavustus on tarkoitettu talousosaamista edistävän työn tehostamiseksi ja siihen liittyvään tutkimustyöhön.
Avustus on tarkoitettu talousosaamisen edistämistyöhön ja tutkimukseen.
Avustus voidaan myöntää järjestöille, yhdistyksille, säätiöille, tutkijoille ja tutkimuslaitoksille. Avustuksia ei voida myöntää viranomaisille tai yrityksille, mutta ne voivat toimia hankkeiden yhteistyötahoina.
Avustus voidaan myöntää hankeavustuksena ajallisesti rajattuun hankkeeseen. Avustus voidaan myöntää uuden hankkeen aloittamiseen tai olemassa olevan hankkeen laajentamiseen.
Aikataulu
Haku on määräaikainen. Hakuaika alkaa 15.5.2023 ja päättyy 19.6.2023 klo 16.15. (hakuaika 5 vkoa). Hakemuksen tulee olla perillä oikeusministeriössä hakuajan päättymiseen mennessä. Määräajan jälkeen saapuneita hakemuksia ei käsitellä.
Haku
Avustusta haetaan hakemuslomakkeella. Hakemuslomakkeella kuvataan hankesuunnitelma ja kustannusarvio ja sen liitteeksi tulee yhteisöjen osalta viimeisin tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja selvitys yhteisön nimenkirjoitusoikeudesta (esim. yhdistys-, säätiö- tai kaupparekisteriote).
Valtionavustushakemukset toimitetaan oikeusministeriön kirjaamoon sähköpostitse (kirjaamo.om[at]gov.fi) tai postitse (Oikeusministeriö, Ritarikatu 2 B, 00170 Helsinki). Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla.
HUOM! Kirjaamo voi vastaanottaa korkeintaan 20 megatavun suuruisia sähköpostiviestejä. Mikäli viestin liitetiedostot ovat tätä suurempia, tulee lähetys jakaa useampaan viestiin.
Sovellettavat säädösperusteet
Valtionavustuslaki (668/2001)
Yleiset myöntöperusteet ja strategiset tavoitteet
Oikeusministeriön avustus talousosaamisen edistämistä toteuttaville hankkeille (15.5.2023–19.6.2023 ). Avustusta myönnetään hankkeisiin, jotka edistävät kansallisen talousosaamisen strategiaa.
Yleiset edellytykset avustuksen myöntämiselle
Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja hakemukset arvioidaan avustushakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Hakemukset arvioidaan hankkeen tavoitteiden ja toteuttamisedellytysten, kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman realistisuuden perusteella. Lisäksi hakemuksia arvioitaessa otetaan huomioon hankkeiden tarkoituksenmukaisuus.
Oikeusministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuslain 7 §:n 1 momentin mukaan valtionavustusta voidaan myöntää valtion talousarvion tai talousarvion ulkopuolella olevan valtion rahaston varojen puitteissa, jos:
1. tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä;
2. valtionavustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta;
3. valtionavustuksen myöntämistä on pidettävä tarpeellisena valtionavustuksen hakijan saama muu julkinen tuki sekä valtionavustuksen kohteena olevan hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus huomioon ottaen; sekä
4. valtionavustuksen myöntämisen ei arvioida aiheuttavan muita kuin vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa.
Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on myös avustuksensaajan toimittama vakuutus, jonka perusteella ei ole valtionavustuslain 7 §:n 2 momentista johtuvaa estettä.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemukset arvioidaan hankkeen tavoitteiden ja toteuttamisedellytysten, kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman realistisuuden perusteella. Lisäksi hakemuksia arvioitaessa otetaan huomioon hankkeiden tarkoituksenmukaisuus.
Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarvioon. Hakemusten keskinäisessä vertailussa otetaan huomioon, miten hyvin hakukohtaiset perusteet sekä valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että hakija täyttää kaikki alla olevat hakukohtaiset myöntökriteerit.
• Rahoitus voidaan myöntää uuden hankkeen aloittamiseen tai olemassa olevan hankkeen laajentamiseen.
• Hankesuunnitelmassa on kuvattava riittävällä selkeydellä ja tarkkuudella suunniteltu toiminta siten, että sen toteutuskelpoisuutta voidaan arvioida. Hankesuunnitelmassa tulee esimerkiksi kuvata tarkkaan toiminnan kohde ja perustellusti esittää siihen kohdistettavat toimenpiteet.
Hankkeen arvioinnissa ja vertailussa katsotaan eduksi, jos toiminta tai hanke edistää kansallisen talousosaamisen strategiaa. Lisäksi arvostamme eri tahojen yhteistyöhankkeita.
Jos hakijalle on aiemmin myönnetty avustuksia oikeusministeriöstä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa oikeusministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se saapuu määräajan jälkeen.
Avustusta ei voida myöntää (muuta kuin painavasta syystä) hakijalle, jos:
1. valtionavustuksen hakija tai tämän rikoslain (39/1889) 47 luvun 8 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu edustaja on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu rangaistukseen mainitun lain 47 luvun 6 a §:ssä tarkoitetusta rikoksesta valtionavustuksen myöntövuonna tai sitä edeltäneiden kahden vuoden aikana;
2. valtionavustuksen hakija tai tämän rikoslain 47 luvun 8 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu edustaja on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu rangaistukseen ulkomaalaislain (301/2004) 186 §:ssä tarkoitetusta rikoksesta valtionavustuksen myöntövuonna tai sitä edeltäneiden kahden vuoden aikana; tai
3. valtionavustuksen hakijalle on lainvoimaisella päätöksellä määrätty työsopimuslain (55/2001) 11 a luvun 3 §:ssä tarkoitettu seuraamusmaksu valtionavustuksen myöntövuonna tai sitä edeltäneiden kahden vuoden aikana.
Avustuksen käyttöaika
Avustus on tarkoitettu käytettäväksi vuosina 2023–2024. Käyttöaika tarkennetaan avustuspäätöksessä.
Avustuksen edelleen välittäminen
Avustusta voidaan välittää edelleen seuraavin ehdoin:
Valtionavustuslain 7.3 §:n mukaan avustus voidaan myöntää käytettäväksi valtionavustuspäätöksessä määritellyn käyttötarkoituksen mukaan joko saajan omaan toimintaan tai hankkeeseen taikka käytettäväksi valtionavustuspäätöksen mukaista käyttötarkoitusta toteuttavan muun kuin saajan toiminnan tai hankkeen avustamiseen.
Kuinka suuri osa kustannuksista enintään voidaan kattaa avustuksella?
• Oikeusministeriön myöntämä avustus voi kattaa pääsääntöisesti enintään 90 prosenttia avustettavan toiminnan hyväksyttävistä kustannuksista. Hankkeella on siten oltava vähintään 10 prosentin omarahoitusosuus (myös henkilöresurssia voidaan käyttää omarahoitusosuuteen). (Valtionavustuslaki 6 §)
• Yksityishenkilöinä toimivalle tutkijalle ei vaadita omarahoitusosuutta. (Valtionavustuslaki 5.3 §:n 3-kohta)
• Hakija tekee mahdolliset hakemuksen täydennykset ja päätöksen muutospyynnöt sähköpostitse oikeusministeriön kirjaamoon ([email protected]).
• Myönnettyjä valtionavustuksia koskevat selvitykset tehdään omalla lomakkeella. Selvitykset lähetetään oikeusministeriön kirjaamoon ([email protected] ) päätöksessä ilmoitetulla diaarinumerolla.