Hyppää sisältöön
Media

Merkittävä helpotus ylivelkaantuneille: Velkajärjestely lyhenisi normaalitilanteissa kolmeen vuoteen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.5.2010 12.00
Tiedote -

Eduskunta käsittelee tänään esitystä, jonka mukaan maksuohjelman kesto yksityishenkilön velkajärjestelyssä lyhenisi pääsäännön mukaan nykyisestä viidestä vuodesta kolmeen vuoteen.

- Uudistuksella helpotetaan merkittävästi ylivelkaantuneiden tilannetta. On tärkeää, että heidät saadaan mahdollisimman pian takaisin yhteiskunnan aktiivisiksi toimijoiksi, toteaa oikeusministeri Tuija Brax.

Voimassa olevan lain mukaan maksuohjelma kestää normaalisti viisi vuotta, mutta ohjelman kestoa on voitu erityisperusteilla lyhentää. Niin sanottu nollaohjelma, joka vahvistetaan ilman maksukykyä olevalle velalliselle, on nykyisin aina viisi vuotta.

Esityksen mukaan normaali maksuohjelman kesto olisi jatkossa kolme vuotta eikä sitä voisi lyhentää. Kuten nykyisinkin, nollaohjelma kestäisi viisi vuotta. Nollaohjelmaa voitaisiin lyhentää vain silloin, kun velalliselta puuttuu kokonaan ja pysyvästi maksukyky esimerkiksi sairauden tai iän vuoksi.

Nykyisen lain mukaan velkajärjestelyn voi saada myös velallinen, jota koskee jokin velkajärjestelyn esteistä, kuten kevytmielinen velkaantuminen. Harkinnassa otetaan huomioon muun muassa velkaantumisesta kulunut aika. Ehdotuksen mukaan esteestä huolimatta vahvistetun maksuohjelman tapauksessa velkajärjestelyn kesto säilyisi nykyisenmittaisena eli viitenä vuotena. Poikkeuksena tässäkin olisi velallisen pysyvä maksukyvyn puuttuminen.

Uudistus ei koskisi vanhoja maksuohjelmia, jotka on vahvistettu ennen lain voimaantuloa.

Esitys on ensimmäinen osa laajempaa velkajärjestelylain uudistusta. Tavoitteena on, että velkajärjestelymenettely olisi velallisen ja velkojien kannalta mahdollisimman oikeudenmukainen, kannustava ja yksinkertainen.

Lisätietoja:
erityisavustaja Anu Santaharju, puh. 09 1606 7520

Tiedote: Velkajärjestelyn maksuohjelman normaali kesto lyhenisi kolmeen vuoteen

Sivun alkuun