Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Häkkänen: Kansalaisjärjestöt ovat suomalaisuuden ytimessä

Oikeusministeriö
7.10.2017 14.00
Tiedote

Vapaa kansalaisyhteiskunta on demokratian ja oikeusvaltion kulmakivi. Lauantaina partiolaisten juhlassa Mikkelissä puhunut oikeusministeri Antti Häkkänen painotti, että kansalaisyhteiskunta lisää osallisuutta, luottamusta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia sekä yhteiskuntarauhaa ja vakautta.

- Vapaa kansalaisyhteiskunta ja oikeusvaltio ovat vastinpareja, jolle demokratia rakentuu - tai murtuu, mikäli kansalaisyhteiskuntaa ja sanavapautta rajoitetaan, Häkkänen sanoi.

Kansalaisjärjestöillä on merkittävä rooli eri väestöryhmien tavoittamisessa. Järjestöt toimivat merkittävinä kansalaistoiminnan ja auttamistyön järjestäjinä sekä vaikuttajina ja kansalaismielipiteen välittäjinä. Ne tuottavat myös monia erityisosaamista vaativia palveluja.

Häkkänen muistutti, että nuorten ja etnisten vähemmistöjen saaminen osallisiksi yhteiskunnan kehittämiseen on lähivuosien merkittäviä tavoitteita.

Kansalaistoiminnan edistäminen on myös vahvasti läsnä osana hallituksen norminpurkuhanketta ja oikeusministeriössä tehtävää työtä. Oikeusministeriössä toimii hallituksen kansalaisyhteiskuntaa ja vapaaehtoistoimintaa koskevien säädösten sujuvoittamistyöryhmä.

Kansalaisyhteiskuntaan ja vapaaehtoistoimintaan liittyvä ohjeistus ja viranomaiskäytännöt on osittain koettu epäselväksi ja haastavaksi.

- Tähän oikeusministeriö on vastannut kokoamalla järjestöille ja vapaaehtoistoiminnan järjestäjille suunnatut keskeiset viranomaisohjeet demokratia.fi-sivustolle. Kansalaisille suunnatut ohjeet julkaistaan vielä syksyn aikana hallinnon uudessa sähköisessä asiointipalvelussa Suomi.fi:ssä, ministeri Häkkänen totesi.

Lisätietoja:

erityisavustaja Tapani Mäkinen, puh. 0295 160 209

Antti Häkkänen
Sivun alkuun