Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson Budapestiin ja Luxemburgiin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2021 9.45
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson osallistuu 5. lokakuuta Budapestissä järjestettävään Euroopan neuvoston oikeusministereiden kokoukseen sekä 7. lokakuuta Luxemburgissa järjestettävään EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokoukseen.

Euroopan neuvoston oikeusministerikokouksessa ministerit keskustelevat oikeudenhoidon digitalisaation haasteista ja saavutuksista sekä tekoälyn turvallisesta hyödyntämisestä oikeusprosesseissa. Vierailun aikana ministeri Anna-Maja Henrikssonilla on myös kahdenväliset tapaamiset Ukrainan oikeusministerin Denis Malyuskan sekä Unkarin oikeusministeri Judit Vargan kanssa. 

EU:n oikeusministerikokouksessa käsitellään lasten oikeuksien edistämistä

Luxemburgissa pidettävässä EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksessa oikeusministereiden on tarkoitus hyväksyä neuvoston päätelmät, joilla annetaan EU:n lapsioikeusstrategian toimeenpanoon liittyviä suosituksia. Lasten oikeuksia koskeva EU:n strategia on tärkeä osa yhteiseen eurooppalaiseen ihmisoikeusperinteeseen perustuvaa strategiatyötä, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista. 

Lisäksi ministerit keskustelevat kokouksessa tutkintavankeuteen liittyvistä kysymyksistä. EU:n jäsenvaltiot ovat jo sitoutuneet muun muassa useisiin Euroopan neuvoston vangitsemista koskeviin oikeussääntöihin. Ministerit tarkastelevat nyt keinoja sääntelyn toimeenpanon edistämiseksi ja jäsenvaltioiden keskinäisen luottamuksen vahvistamiseksi.

Ministerit saavat myös tilannekatsauksen kesällä toimintansa aloittaneen Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisesta. Virasto on saanut jo runsaasti ilmoituksia epäillyistä EU:n varoihin kohdistuvista petoksista ja aloittanut tutkintoja.

Ministeri Henriksson tapaa kokouksen yhteydessä myös ensi vuoden alussa EU-puheenjohtajamaana aloittavan Ranskan oikeusministerin Éric Dupond-Morettin. Lisäksi ministeri Henriksson vierailee Luxemburgissa Euroopan unionin tuomioistuimessa sekä tapaa tuomioistuimen presidentin Koen Lenaertsin ja tuomioistuimen suomalaistuomareita. 

Lisätietoja: 
erityisavustaja Maria Swanljung, p. 050 520 9395, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]

Lisätietoa oikeus- ja sisäasioiden neuvostosta

Euroopan neuvoston keskeisinä tehtävinä on edistää ihmisoikeuksia, parlamentaarista demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta. Tärkeänä keinona tässä työssä ovat jäsenmaita sitovat sopimukset ja niiden seuranta. Järjestöön kuuluu 47 valtiota. Neuvoston perustamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta.

Sivun alkuun