Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin puhe Pietarsaari-Pedersöre-aseman nimenmuutosjuhlassa 10.8.2020

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.8.2020 15.00
Puhe

Bästa åhörare, hyvät kuulijat,

detta är en glädjens dag! Stationen vi idag hyllar är hela Jakobstadsregionens station. Vi beslutsfattare i regionen har länge förespråkat en namnändring för att öka medvetenheten om och synligheten för regionen. 

Järnvägen och stationen är livsnerven i regionen. Redan vid hungersnöden 1867-1868 visste de lokala beslutsfattarna att en järnväg är nyckeln till en livskraftig framtid. Efter enträget arbete byggdes den Österbottniska banan på 1880-talet och österbottningarna var också annars aktivt med och byggde ut järnvägen i vårt land. De senaste 150 åren har generationer av aktiva medborgare dragit sitt strå till stacken för kontinuerlig utveckling.

För ungefär 20 år sedan stod flera av oss här på perrongen med plakat i händerna och demonstrerade då Pendolinon åkte förbi. 2006 stannade Pendolino för första gången här. Detta namnbyte har varit en långkörare som påbörjats redan under början av 2000-talet när Samarbetsnämnden började driva ett namnbyte. Läget har inte varit rätt, och namnbytet uteblev, men ärendet har varit högt på min och många andras agenda. Och nu är vi här.

Stationen betjänar en av landets mest exportinriktade regioner, och skall jämföras med en station i en stad med närmare 60 000 invånare. Tågresande ökar hela tiden och vi ser en stabil ökning på ungefär 5% årligen också vid denna station. Det är nu långt över 100 000 passagerare som stannar här årligen. Vi vet att det finns potential för mera – detta namnbyte är ett steg till på spåret i rätt riktning.

Tämä on ilon päivä. Pietarsaaren seudun kunnat ovat jo pitkään toivoneet Pännäisten juna-asemalle uutta nimeä. Nyt toive on toteutunut, ja asema on saanut nimen, joka paremmin kuvastaa sitä kokonaisuutta, jota asema palvelee. Pietarsaaren seutu on yksi Suomen vientisuuntautuneimmista alueista, ja tänään otsikoissa oleva asema on syytä rinnastaa lähes 60 000 asukasta ja yrittäjää palvelevaan kaupunkiasemaan. 

Det långsiktiga och målmedvetna arbetet som lett till att vi alla kan samlas här i dag har först och främst handlat om att få ut informationen om att denna för regionen livsviktiga station betjänar en helhet. Vi som är hemma från regionen vet vad Bennäs är men för de som kanske bara kommer hit ett fåtal gånger i sitt liv är det svårt att veta att det är till Bennäs man ska beställa en biljett när man vill besöka vänner eller göra affärer i Jakobstadsregionen.

Medan tiden gått har många andra viktiga förbättringar gjorts för stationsområdet. Kommunerna i området har byggt ut parkeringen i flera repriser och staten har varit aktiv när underfarten mellan spåren byggdes och också stationsområdet i övrigt förbättrades. Satsningarna som gjorts på stambanan är också viktiga för den här stationen och mera dubbelspår och andra förbättringar ledde till snabbare förbindelser söderut.

Elektrifieringen av spåret till Jakobstads hamn var väldigt viktig för industrin och alldeles särskilt för UPM. Triangelspåret i Bennäs gör att man inte längre är tvungen att åka till Karleby för att svänga om en transport ska söderut. Det här hade vi glädjen att inviga för några år sedan. Det är som ni hör mycket som har förbättrats för vår station medan vi samtidigt arbetat för namnbytet. Tack till Kommunikationsministeriet, VR och Väylä för detta. 

I dag ser vi resultatet av många års gediget arbete för att kunna ändra på Bennäs stations namn till ett som bättre representerar den region som stationen betjänar. Samarbetsnämndens roll i arbetet för att få namnbytet till stånd har varit väldigt viktig. Kommunerna i regionen, Pedersöre, Larsmo, Kronoby, Nykarleby och Jakobstad har alla dragit ett stort lass. Ja – det är många som jobbat för detta.  Ett stort tack till alla som arbetat med frågan! Nu hoppas vi givetvis att alla tåg skulle stanna här framöver.

Haluan kiittää ministerikollegaani Timo Harakkaa, Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlmania, VR:n toimitusjohtaja Rolf Janssonia, sekä kaikkia alueen päättäjiä ja yrittäjiä, jotka ovat olleet mukana tekemässä tätä Pietarsaaren seudun tietoisuutta ja näkyvyyttä parantavaa hanketta. 

Olen ylpeä saadessani tänään olla mukana aseman nimenmuutosseremoniassa. Pännäisten asema on nyt vaihtanut nimeä. Tervetuloa Pietarsaaren-Pedersören asemalle!

Jag är stolt att idag få stå här och fira att Bennäs station nu byter namn. Välkomna till Jakobstad-Pedersöre station! 

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun