Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Toimiva oikeusjärjestelmä on kilpailutekijä ja talouden kulmakivi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2012 14.00
Tiedote -

- Toimiva suomalainen oikeusjärjestelmä on kilpailutekijä silloin, kun yritykset globaalissa taloudessa etsivät sijoittautumispaikkaa, totesi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puhuessaan 27.3.2012 Ekonomiska Samfundet i Finland yhdistyksen tilaisuudessa Helsingissä.

- Poliittista keskustelua käydään niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa taloudesta, mutta siinä ei kovin usein muisteta oikeusjärjestelmän keskeistä roolia talouselämän tukijalkana. Se, että viranomaisten päätökset perustuvat lakiin ja tuomioistuimet ovat riippumattomia, on yrityksille erittäin tärkeää.

- Yrittäjä joka sijoittuu johonkin maahan samoin kuin toimii uusilla markkinoilla tekee luonnollisesti aina riskiarvion, joka kattaa myös poliittiset riskit. Tässä arviossa viranomaisten ja tuomioistuinten toiminnan puolueettomuus ovat keskeisiä. Esimerkiksi sopimusriitojen tai muiden oikeudellisten konfliktien ratkaisumahdollisuudet ovat yrittäjien toiminnan kannalta tärkeitä elementtejä.

- Myös korruptio on alue, johon tällaisessa riskiarviossa kiinnitetään huomiota. Korruptiosta tavataan yleensä puhua vain rikosoikeuden näkökulmasta, mutta yhtä tärkeää on nähdä korruptio uhkana vapaalle kilpailulle. Yleisemminkin voi sanoa, että siellä, missä ei ole toimivaa oikeusvaltiota, ei ole myöskään edellytyksiä toimivaan markkinatalouteen kuuluvalle vapaalle kilpailulle.

- Hallitus hyväksyi tammikuussa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaohjelman vuosille 2012-2015. Ohjelma sisältää 22 konkreettista toimenpide-ehdotusta ja sillä pyritään kitkemään yritysmaailmasta rikkaruohot, jotka vetävät maton laillisesti toimivien yritysten alta. Rehellisen yritystoiminnan pitää kannattaa, ja epärehellisten pitää olla entistä vaikeampaa toimia.

- Meidän on syytä kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä edistämään taloudellista kasvua. Kasvu luo työtä, työ antaa palkkaa ja palkka yhteiskunnalle verotuloja. Taloudellista kasvua luovat menestyvät yritykset. Yritykset voivat kasvaa ja menestyä - ja antaa työtä! - ympäristössä ja kulttuurissa, jossa on selkeä, läpinäkyvä ja ennustettava lainsäädäntö, joka innostaa riskinottoon ja joka antaa uuden mahdollisuuden niille, joiden kohdalla riski realisoituu.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 1606 7520
s-posti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun