Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriö kutsuu mukaan uuden kansalliskielistrategian valmistelutyöhön

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.5.2020 15.16
Tiedote

Oikeusministeriössä on käynnistetty uuden kansalliskielistrategian valmistelutyö. Strategian avulla on tarkoitus turvata kaikkien oikeus saada palvelua suomeksi ja ruotsiksi sekä löytää ratkaisuja kielellisten oikeuksien toteutumisen haasteisiin.

Kansalliskielistrategia valmistellaan avoimesti ja vuorovaikutteisesti yhdessä sidosryhmien kanssa. Valmistelussa hyödynnetään dialogista verkkoalustaa, jonka avulla kerätään näkemyksiä niistä haasteista, joita suomen ja ruotsin käyttöön arkielämässä liittyy. Oikeusministeriö kutsuu asiantuntijat, sidosryhmät ja kansalaiset pohtimaan, miltä suomen ja ruotsin kielten tulevaisuus Suomessa näyttää.

Kansalliskielistrategia vastaa huoleen kansalliskielten asemasta muuttuvassa kieliympäristössä. Suomen kielen käyttöala on kaventunut etenkin tieteessä ja elinkeinoelämässä. Myös ruotsinkielentaitoisen työvoiman saatavuuden varmistaminen ja digitalisaation vaikutus kielellisten oikeuksien toteutumiseen ovat hankkeen ydinkysymyksiä.

- Yksi Suomen rikkauksista on maamme kaksikielisyys. Äidinkielemme on meille jokaiselle tärkeä perusoikeus, joka on osa identiteettiamme ja kulttuuriamme. Jokaisella suomalaisella tulee myös olla mahdollisuus vaikuttaa vallitseviin kieliolosuhteisiin, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

- Kielellisten oikeuksien toteutumisella tähdätään viime kädessä perusoikeuksien toteutumiseen. Meidän jokaisen on voitava osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja saada julkisia palveluja molemmilla kansalliskielillä myös tulevaisuudessa. Tämän vuoksi on tärkeää saada mukaan sekä suomen- että ruotsinkieliset kansalliskielistrategian valmistelutyöhön.

Suomen viralliset kielet, eli kansalliskielet, ovat suomi ja ruotsi. Kansalliskielistrategia on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Anna Kiiskinen, puh. 0295150134, [email protected]
kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa, puh. 02951 50181, [email protected]

Anna panoksesi uuden kansalliskielistrategian sisältöön

Hankeikkuna: Kansalliskielistrategia

Kielipoliittiset uudistukset 

Sivun alkuun