Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriö tukee kuntia vaaliklinikoilla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2021 13.51
Uutinen

Oikeusministeriö on järjestänyt etäyhteydellä kuntien keskusvaalilautakunnille koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, ns. vaaliklinikoita, osana kuntavaalivalmisteluja. Tähän mennessä vaaliklinikoita on järjestetty yhteensä 16, ja ne ovat tavoittaneet ennennäkemättömän suuren joukon osallistujia.

Kuntavaaliklinikoissa oikeusministeriön vaaliasiantuntijat ovat jakaneet tietoa kuntavaalijärjestelyistä- ja ohjeista sekä vastanneet kuntien esittämiin kysymyksiin. Lisäksi vaaliklinikat ovat tarjonneet kunnille mahdollisuuden jakaa toisilleen ideoitaan vaalien koronaturvallisuutteen liittyvien järjestelyiden toteutuksesta. Tähän mennessä kuntavaaliklinikoille on osallistuttu yhteensä 2183 kertaa. Klinikoiden lisäksi oikeusministeriö toteuttaa kunnille eOppiva-verkkokoulutusta, jossa on tähän mennessä käyty yli 1200 kertaa.

Vaaliklinikoilla esitetyistä kysymyksistä viisi useimmiten esille noussutta teemaa ovat: vaalien koronaturvallinen järjestäminen, ulkona äänestäminen, ehdokasasettelu, vaalien siirto ja esteellisyyskysymykset. 

Vuoden 2021 kuntavaaliklinikoiden suosio on ollut poikkeuksellisen suurta. Aikaisemmin oikeusministeriön koulutustilaisuudet kunnille on järjestetty perinteisinä luentotilaisuuksina. Koronaohjeita kuntien vaaliviranomaisille on julkaistu myös vaalit.fi-verkkosivulla. Vaaliklinikoita jatketaan kesäkuussa järjestettäviin kuntavaaleihin asti.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, puh. 0295 150 127, [email protected]
Erityisasiantuntija Laura Nurminen, puh. 0295 150 008, [email protected] 

Koronaohjeita vaaliviranomaisille kuntavaaleissa vaalit.fi-verkkosivulla.

Sivun alkuun