Hyppää sisältöön
Media

Riidattomien velkomisasioiden oikeudenkäyntikuluja tarkistetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.7.2010 10.30
Tiedote -

Riidattomissa velkomis- ja häätöasioissa vastapuolen maksettavaksi tuomittavien oikeudenkäyntikulujen taksoja tarkistetaan johtuen heinäkuun alussa tapahtuneesta arvonlisäveron yhden prosenttiyksikön noususta. Uusia maksuja sovelletaan 19. heinäkuuta 2010 alkaen vireille tulevissa asioissa.

Riidattomissa velkomisasioissa eli niin sanotuissa summaarisissa asioissa on kyse saatavien perinnästä. Tuomittavien kulujen suuruus määräytyy toisaalta saatavan määrän ja toisaalta asian hoitamisen vaatiman työmäärän mukaisesti.

Oikeudenkäyntikulujen määrä on enintään 245 euroa (nyt 243 euroa), jos asia on tavanomainen ja velan pääoma yli 250 euroa. Kulut ovat samansuuruiset myös silloin, jos kyseessä on häätö ilman saatavaa. Jos taas tavanomaisen velkomisen pääoma on vähäinen eli enintään 250 euroa, oikeudenkäyntikuluja tuomitaan 211 euroa (nyt 210 euroa). Tavanomaista vaativammissa, yli 250 euron pääomaa koskevissa asioissa kuluja tuomitaan 333 euroa (nyt 330 euroa) ja korkeintaan 250 euron pääomaa koskevissa asioissa 294 euroa (nyt 292 euroa).

Taulukon mukaiset oikeudenkäyntikulut kattavat sekä avustajan palkkion että velkojalle syntyneet kulut. Kuluihin sisältyvät esimerkiksi oikeudenkäyntimaksu ja arvonlisävero sekä puhelin-, postitus- ja kopiokulut.

Saatavien summat ovat riidattomissa velkomisasioissa yleensä melko pieniä.

Oikeusministeriön asetus 682/2010, katso www.finlex.fi

Sivun alkuun