Hyppää sisältöön
Media

Selvitys: Ulkomaista puolue- ja vaalirahoitusta koskeva sääntely vaatii täsmentämistä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2023 9.32
Tiedote

Selvitystyön perusteella Suomessa ei juurikaan käytetä ulkomaista rahoitusta. Nykyisessä lainsäädännössä oleva ulkomaisen vaalirahoituksen kielto ei kuitenkaan ole ehdoton ja lisäksi sitä on mahdollista kiertää. Tämä käy ilmi tuoreesta oikeusministeriön teettämästä selvityksestä.

Selvityksessä tarkastellaan ulkomaista puolue- ja vaalirahoitusta koskevaa sääntelyä lainopillisesti sekä sen kehittämistarpeita erityisesti ulkomaalaisten tahojen mahdollisten vaikuttamisyritysten näkökulmasta. Selvityksessä pyritään vastaamaan kysymykseen, miten ulkovallat tai muut ulkomaiset toimijat voisivat rahoituksella vaikuttaa Suomen poliittiseen järjestelmään. Havaintoihin vastataan esittämällä oikeuspoliittisia ratkaisuehdotuksia ja hyödynnetään tietoa muiden maiden vastaavista järjestelmistä.

Osana selvitystä tehtiin kysely puoluerekisteriin syyskuussa 2022 merkityille puolueille. Myös puolue- ja vaalirahoitusvalvontaa suorittavalta Valtiontalouden tarkastusvirastolta pyydettiin tietoja ulkomaisesta puolue- ja vaalirahoituksesta. Näitä ovat esim. puolueiden, puolueyhdistysten, lähiyhteisöjen tai ehdokkaiden ulkomailta saama puolue- tai vaalirahoitus ja henkilökohtaiset lainat.

Vuosina 2020-2022 toiminut parlamentaarinen vaalityöryhmä piti tärkeänä selvittää, miten pystytään estämään ulkomailta Suomen vaaleihin kohdistuva vaalirahoituksen keinoin tapahtuva vaalihäirintä ja epäasiallinen vaalivaikuttaminen.

Selvityksen tietoja tullaan käyttämään vaali- ja puoluerahoitusta koskevan lainsäädännön kehittämistyössä.

Ulkomainen poliittinen rahoitus ja sen sääntelytarpeet
 

Lisätiedot:

Erityisasiantuntija Elina Siljamäki, oikeusministeriö, p. 0295 150 248, [email protected]

Selvityksen tekijä, HTT, OTT, YTM, julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen, p. 050 352 2394, [email protected]

 

Sivun alkuun