Hyppää sisältöön
Media

Rahanpesurikosten rangaistavuus laajenee toukokuun alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.4.2012 8.58
Tiedote -

Rahanpesurikosten rangaistavuus laajenee niin, että jatkossa omalla rikoksella hankittujen varojen peseminen on törkeimmissä tapauksissa rangaistavaa. Aikaisemmin esirikokseen, esimerkiksi huumausainerikokseen, osallistunutta tekijää ei ole tuomittu rahanpesusta, koska rahanpesu on katsottu otetun huomioon jo esirikoksen rangaistusasteikossa. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa rikoslain muutos perjantaina 27. huhtikuuta tulemaan voimaan toukokuun alusta.

Jatkossa henkilö voidaan tuomita törkeästä rahanpesusta, mikäli rikos muodostaa tekojen jatkuvuus ja suunnitelmallisuus huomioon ottaen olennaisimman ja moitittavimman osan rikoskokonaisuudesta.

Muutoksella korjataan laissa ollut epäkohta, jossa tekijä on voinut pestä omalla rikoksella hankkimaansa rahaa ilman rangaistusuhkaa. Tällöin vähäinenkin osallisuus esirikokseen, esimerkiksi järjestäytyneeseen huumausainerikollisuuteen, on saattanut johtaa siihen, että henkilö ei ole joutunut vastuuseen törkeästä rahanpesusta. Rahanpesijä on tällöin tuomittu esimerkiksi pelkästä huumausainerikoksesta eikä myös törkeästä rahanpesusta, josta maksimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta.

Uudistus parantaa myös rikoksen uhrin asemaa, sillä se sisältää selkeät säännökset valtiolle tuomittavan menettämisseuraamuksen ja uhrille kuuluvan vahingonkorvauksen välisestä suhteesta.

Uudistus saattaisi päätökseen rahanpesurikoksia koskevan kaksivaiheisen lainsäädäntöprosessin.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Matti Marttunen, puh. 09 160 67653
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun