Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä valmistelemaan korruptionvastaista strategiaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.4.2020 15.09
Tiedote

Oikeusministeriö on tänään asettanut työryhmän valmistelemaan korruptionvastaista strategiaa ja toimenpideohjelmaa sen toteuttamiseksi. Tällä halutaan tehostaa korruption torjuntaa ja rakentaa yhteiskuntaa, jossa korruptiolla ei ole menestymisen mahdollisuuksia.

Vuosille 2020–2023 laadittavan strategian tavoitteena on vahvistaa korruption torjuntaa ja ennaltaehkäisyä sekä parantaa viranomaisten yhteistyötä. Tarkoituksena on myös edistää korruption tunnistamista ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Lisäksi korruption torjuntaan liittyvän lainsäädännön toimivuutta selvitetään ja kehitetään sekä helpotetaan kansallisen korruptiotilannekuvan laatimista.

- Päätimme viime marraskuussa oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä käynnistää korruption vastaisen strategian jatkovalmistelun. Korruptionvastaisella työllä vahvistamme demokraattista järjestelmää ja oikeusvaltiota, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Työryhmän tehtävänä on myös ohjata strategian täytäntöönpanoa ja raportoida sen etenemisestä oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministeriryhmälle.

Korruptionvastaisella strategialla tuetaan hallitusohjelman kirjausten mukaisesti kestävän kehityksen tavoitteiden kuten oikeusvaltion ja hyvän hallinnon vahvistamiseen sekä korruption ja lahjonnan vähentämiseen tähtäävien tavoitteiden toimeenpanoa.

Strategiatyön taustalla ovat muun muassa YK:n, OECD:n, Euroopan neuvoston ja EU:n Suomelle osoittamat korruption vastaisen työn tehostamiseen liittyvät suositukset. Strategian valmistelussa hyödynnetään oikeusministeriön yhteydessä toimivan korruption vastaisen yhteistyöverkoston aiemmin laatimaa strategialuonnosta.

Työryhmän toimikausi päättyy maaliskuussa 2023.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Juuso Oilinki, puh. 0295 150 323, [email protected]

erityisavustaja Niklas Mannfolk, puh. 050 306 3990, [email protected]

Sivun alkuun