Hyppää sisältöön
Media

Tutkintaryhmä selvittämään 8-vuotiaan kuolemaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2012 10.27
Tiedote -

Valtioneuvosto asetti tänään riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään kahdeksanvuotiaan tytön kuolemaan johtaneita tapahtumia Helsingissä toukokuussa 2012. Ryhmältä odotetaan suosituksia siitä, miten vastaavanlaiset tapahtumat voidaan tulevaisuudessa välttää.

Tutkintaryhmän työssä on kyse poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta, josta säädetään turvallisuustutkintalaissa. Tällä perusteella voi tulla tutkittavaksi vakava tapahtuma, joka on johtanut ihmishengen menetykseen taikka joka on muuten omiaan järkyttämään kansalaisten turvallisuudentunnetta. Tutkinnan tarkoituksena on yleisen turvallisuuden lisääminen, ei oikeudellisen vastuun kohdentaminen. Tässä se eroaa esimerkiksi poliisin esitutkinnasta.

Oikeusministeriön yhteydessä toimivaa tutkintaryhmää johtaa pääsihteeri Kristiina Kumpula Suomen Punaisesta Rististä. Jäsenet ovat rikosylikomisario Jukka Kaski, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, Lahden kaupunki, lastenpsykiatri Jukka Mäkelä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaalipalvelupäällikkö Maria Päivänen, Tampereen kaupunki ja toiminnanjohtaja Marita Ruohonen, Suomen Mielenterveysseura ry. Pysyvinä asiantuntijoina toimivat johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta, dosentti Mikko Salasuo Helsingin yliopistosta ja psykologian tohtori Mika Hatakka.

Tutkintaryhmä suorittaa tehtävänsä itsenäisesti ja riippumattomasti. Ryhmällä on varsin laaja tiedonsaantioikeus. Tutkinnassa voidaan ottaa huomioon asiaan liittyvät muut tutkinnat ja selvitykset, kuten poliisin esitutkinta-aineistot.

Tutkintaryhmä laatii tutkintaselostuksen, joka annetaan valtioneuvostolle. Se sisältää selostuksen tapahtuman kulusta ja siihen johtaneista tekijöistä sekä turvallisuussuositukset viranomaisille ja muille toimijoille vastaavien uusien tapahtumien ennalta ehkäisemiseksi.

Lisätietoja:
hallitusneuvos Mirja Kurkinen, OM, puh, 02951 50304, ja
johtava tutkija Kai Valonen, Onnettomuustutkintakeskus, puh. 02951 50707
sähköpostit: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun