Hyppää sisältöön
Media

Valmiuslain uudistaminen käynnistyy

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2021 15.18
Tiedote

Pääministeri Sanna Marin oli kutsunut tänään 8. joulukuuta eduskunnan puhemiehistön ja eduskuntapuolueiden sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat Säätytalolle keskustelemaan valmiuslain uudistamisesta.

Valmiuslain ajantasaistamista varten on laadittu esiselvityksiä oikeusministeriön johdolla. Nyt järjestetyssä parlamentaarisessa tilaisuudessa tutustuttiin esiselvityksiin ja keskusteltiin valmiuslain uudistustarpeesta sekä uudistusta koskevan lainvalmistelutyön käynnistämisestä.

- Eduskuntapuolueet olivat yksimielisiä valmiuslakiuudistuksen tarpeesta ja toteutustavasta. Tämän pohjalta käynnistämme valmiuslain kokonaisuudistuksen, joka perustuu laaja-alaiseen ja nykyaikaiseen käsitykseen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta ja sitä uhkaavista tekijöistä sekä erilaisten uhka- ja häiriötilanteiden tunnistamiseen laissa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo. 

- Valmiuslain uudistamistyössä tulee olemaan parlamentaarinen seurantaryhmä, joka tekee keskeiset linjaukset. Tämä on mielestäni erittäin tärkeää, ja toivon omalta osaltani hyvää yhteistyötä yli hallitus-oppositio-rajojen tässä merkittävässä hankkeessa, ministeri jatkaa.

Valmiuslaki on keskeinen osa suomalaisen kriisilainsäädännön kokonaisuutta. Nykyinen valmiuslaki tuli voimaan vuonna 2012. Siinä säädetään viranomaisten toimivaltuuksista poikkeusolojen aikana. Lain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys. Valmiuslain uudistus sekä siihen liittyvä eri alojen lainsäädännön tarkistaminen on vaativa lainvalmistelukokonaisuus, joka koskettaa laajasti lähes kaikki hallinnonaloja. 

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Otto Andersson, p. 0295 150 121, [email protected]

Anna-Maja Henriksson Sanna Marin
Sivun alkuun