Hyppää sisältöön
Media

Yhdenvertaisuuslain uudistaminen jää seuraavalle hallitukselle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2010 13.00
Tiedote -

Yhdenvertaisuuslainsäädäntöä koskevan uudistuksen toteuttaminen jää seuraavalle hallituskaudelle. Uudistusta ei ole tarkoituksenmukaista toteuttaa ilman valvontaviranomaisten tehtäväkentän laajentamista ja sen edellyttämää lisärahoitusta.

- Uudistuksen toteuttamisen varmistamiseksi seuraavaan hallitusohjelmaan tulisi kirjata, että valmistelua jatketaan ja sen rahoitus turvataan, toteaa oikeusministeri Tuija Brax. Uudistuksen toteuttamisen on tärkeää myös siksi, että se parantaisi mahdollisuuksia ratifioida Suomen jo allekirjoittama YK:n vammaissopimus.

Yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistusta on valmisteltu lähes neljän vuoden ajan. Tarkoituksena on tehostaa syrjinnän vastaista työtä ja laajentaa yhdenvertaisuuslain soveltamisalaa sekä siihen liittyen muuttaa nykyisin pelkästään etnistä syrjintää käsittelevän vähemmistövaltuutetun virka kaikenlaista syrjintää käsitteleväksi yhdenvertaisuusvaltuutetun viraksi.

Yhdenvertaisuuslain noudattamisen valvonta työelämässä kuuluisi kuitenkin edelleen työsuojeluviranomaisille ja sukupuolisyrjinnän valvonta tasa-arvovaltuutetulle. Nykyiset tasa-arvolautakunta ja syrjintälautakunta yhdistettäisiin yhdenvertaisuuslautakunnaksi.

Valtuutetun ja lautakunnan tehtävien laajentaminen edellyttäisi uusien virkojen perustamista. Tarvittavia resursseja ei kuitenkaan ole saatu yrityksistä huolimatta järjestettyä.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Timo Makkonen, puh. 09 1606 7687
tutkija Sini Kumpulainen, puh. 09 1606 7557
sähköposti: [email protected]

Oikeusministerin kirje asiasta löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi

Tuija Brax
Sivun alkuun