Hyppää sisältöön
Media

Toimia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi halutaan tehostaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2014 12.03
Tiedote -

Huomenna vietettävän Kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän julkilausumassa kaikkiaan 17 Euroopan maata vahvistaa sitoutumisensa homo- ja transfobian vastaiseen työhön. Julkilausumassa ovat mukana Ruotsi, Malta, Albania, Itävalta, Belgia, Kroatia, Kypros, Tanska, Suomi, Ranska, Islanti, Irlanti, Italia, Montenegro, Alankomaat, Norja ja Slovenia.

Julkilausuma hyväksyttiin Maltalla tällä viikolla järjestetyssä IDAHO 2014 -konferenssissa. Suomen puolesta asiakirjan on allekirjoittanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Julkilausuma on jatkoa viime vuonna homo- ja transfobian vastaisena päivänä laaditulle vetoomukselle, jolla toivottiin EU:lle strategiaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamiseksi. Tänä vuonna sitoumus oli laajempi koskien sekä kansallista, eurooppalaista että kansainvälistä tasoa.

Julkilausumassa vahvistetaan sitoutuminen ihmisoikeuksien yleismaailmallisuuteen ja siihen, että ihmisoikeudet kuuluvat täysimääräisesti myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville henkilöille. Julistuksessa todetaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä ja homo- ja transfobian vastustamiseen tarvitaan siksi erityisiä toimenpiteitä.

Julistuksessa listataan kaksitoista toimenpidettä, joihin mukana olevat valtiot sitoutuvat omassa toiminnassaan. Toimenpiteet kattavat niin syrjintälainsäädännön kehittämisen, viharikollisuuden torjumisen kuin yhteistyön kansalaisyhteiskunnan kanssakin.

Maltalla pidetyssä konferenssissa EU:n perusoikeusvirasto FRA esitteli tarkempia tuloksia viime vuonna julkaistusta lhbt-ihmisiä koskeneesta laajasta kyselytutkimuksesta. Yhteistä kaikille maille oli kouluissa koetut kielteiset asenteet ja syrjintä sekä se, että syrjintää ja viharikoksia ei usein raportoida eteenpäin. Tutkimus osoitti, että transihmiset kokevat erityisen paljon syrjintää ja väkivaltaa.

Konferenssissa esiteltiin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eurooppalaisen järjestön ILGA-Europen kansainvälinen vertailu eri maiden lainsäädännön ja ihmisoikeustilanteen kehityksestä. Suomi on vertailussa mukana olevissa maissa sijalla 17. Listan kärjessä ovat Iso-Britannia, Belgia ja Espanja. Eniten edistystä kuluneen vuoden aikana on tapahtunut Maltalla ja Montenegrossa.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Kaisa Tiusanen, OM, puh. 02951 50454, ja
hallitussihteeri Johanna Hautakorpi, STM, puh. 02951 63235

Sivun alkuun