Rangaistuksen määräämistä koskevan sääntelyn tarkistaminen (katujengit, lapsen yllyttäminen, nöyryyttäminen)

OM095:00/2023 Säädösvalmistelu

Rikoksen tekeminen osana rikollisverkoston toimintaa säädetään rangaistuksen koventamisperusteeksi. Alle 15-vuotiaan henkilön käyttäminen välikappaleena rikoksen tekemisessä säädetään rangaistavaksi erillisenä rikoksena. Koventamisperusteeksi säädetään myös henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvan rikoksen tekeminen nöyryyttävällä tavalla.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero OM095:00/2023

Asianumerot VN/24201/2023

Asettaja oikeusministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 1.3.2024 –

Asettamispäivä

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 10 Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio

Alaluku 10.2 Suomalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa vahvistetaan

Lainvalmistelu

HE laiksi rikoslain muuttamisesta
  • 1

    Valmistelussa

    Hyväksytty istuntokauden suunnitelmaan 5.2.2024
  • 2

    Meneillään oleva vaihe: Arvioitu esittelyviikko

    Arvioitu uusi esittelyviikko 50/2024
  • 3

    Annettu eduskunnalle

  • 4

    Säädös hyväksytty

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rikoslain muutokset, jotka koskevat rikoksen liittymistä katujengin toimintaan, alle rikosvastuuiän olevan lapsen rikolliseen tekoon yllyttävän henkilön vastuuta ja nöyryyttämistä.

VastuuministeriOikeusministeri Meri

Syysistuntokauden 2024 lainsäädäntösuunnitelma

Yhteyshenkilö
Sami Kiriakos, Lainsäädäntöneuvos
puh. +358 295 150 054
[email protected]

Yhteyshenkilö
Jalo Vatjus-Anttila, Erityisasiantuntija
puh. +358 295 150 288
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Ehdotetuilla rikoslain muutoksilla toteutettaisiin hallitusohjelman kirjaukset katujengirikollisuuteen liittyvien rikosten rangaistusten koventamisesta, alle rikosvastuuikäistä lasta koskevaa välillistä tekemistä koskevan opin vahvistamisesta sekä pahoinpitelyyn liittyvien nöyryytystekojen rangaistusten koventamisesta (Hallitusohjelma, s. 182–183, 196).

Lainmuutoksilla pantaisiin samalla myös täytäntöön nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi tehtyyn toimenpideohjelmaan kuuluvia rikoslainsäädäntöä koskevia toimenpiteitä (Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2024:13).

Tiivistelmä

Rikoksen tekeminen osana rikollisverkoston toimintaa säädetään rangaistuksen koventamisperusteeksi. Alle 15-vuotiaan henkilön käyttäminen välikappaleena rikoksen tekemisessä säädetään rangaistavaksi erillisenä rikoksena. Koventamisperusteeksi säädetään myös henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvan rikoksen tekeminen nöyryyttävällä tavalla.

Lähtökohdat

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa nuoriso- ja jengirikollisuuden lisääntyminen tunnistetaan vakavaksi ongelmaksi. Oikeusministeriö asetti 1.9.2023 työryhmän (VN/24165/2023) valmistelemaan vuoden 2023 loppuun mennessä toimenpideohjelman nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Toimenpideohjelma ja sitä koskeva valtioneuvoston periaatepäätös julkaistiin 25.4.2024 (Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2024:13).

Toimenpideohjelmassa nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi vuosille 2024–2027 on 43 toimenpidettä, jotka muodostavat yhdeksän eri kokonaisuutta. Ilmiöön puututaan toimenpideohjelman mukaisesti laaja-alaisesti sekä niin sanotuin kovin että pehmein keinoin. Yhden kokonaisuuden muodostavat tällä esityksellä toteutettavat rangaistusten kiristämiseen liittyvät toimenpiteet. Muut toimenpiteet toteutetaan eri hankkeiden yhteydessä.

Toimenpideohjelman ja pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan rangaistuksia katujengirikollisuuteen liittyvistä rikoksista kovennetaan säätämällä rikoksen liittyminen katujengin toimintaan erilliseksi rikoksen koventamisperusteeksi. Alle rikosvastuuikäisen lapsen rikolliseen tekoon yllyttäminen säädetään koventamisperusteeksi tai kriminalisoidaan omana rikosnimikkeenä. Nöyryytys lisätään törkeän pahoinpitelyn kvalifiointiperusteeksi tai rikoksen koventamisperusteeksi. Tällaista olisi esimerkiksi teon kuvaaminen ja materiaalin eteenpäin levittäminen tai muu erityisen nöyryyttävä tekotapa (Hallitusohjelma, s. 182–183, 196).

Lisää aiheesta