Statsunderstöd för projekt som främjar ekonomiskt kunnande
Målet med den nationella strategin för ekonomiskt kunnande är att människor i alla åldersgrupper ska få större ekonomiskt kunnande. Statsunderstödet är avsett för att effektivisera arbetet för att främja ekonomiskt kunnande och för forskning som har samband med det. Det totala beloppet som delas ut i form av understöd uppgår till högst 650 000 euro årligen.
Understöd kan beviljas organisationer, föreningar, stiftelser, forskare och forskningsinstitut. Understöd kan inte beviljas myndigheter eller företag, men dessa kan vara samarbetspartner i projekten.
Det understöd som justitieministeriet beviljar kan i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Avsikten är att understödet används 2023–2024. Användningstiden preciseras i understödsbeslutet.
Ansökningstiden är 15.5.2023–19.6.2023 kl. 16.15.
Understödet ska sökas med en ansökningsblankett. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
Avsikten är att understödsbesluten fattas so fort som möjligt. Ett meddelande om beslutet skickas till den adress som anges i ansökningsblanketten.
Redovisningarna om beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett.
Kontaktpersoner:
Sanna Helesuo, ledande sakkunnig, tel. 0295 150 005, [email protected]
Mette Ranta, specialsakkunnig, tel. 0295 150 201, [email protected]
Statsunderstöd för projekt som främjar ekonomiskt kunnande (specialunderstöd).
Projektunderstöd (särskilt understöd).
Statsbidragsmyndighet som ansvarar för utlysningen är justitieministeriet. Det totala beloppet som delas ut i form av understöd uppgår till högst 650 000 euro.
Målet med den nationella strategin för ekonomiskt kunnande är att människor i alla åldersgrupper ska få större ekonomiskt kunnande. Statsunderstödet är avsett för att effektivisera arbetet för att främja ekonomiskt kunnande och för forskning som har samband med det.
Understödet är avsett för arbete som främjar ekonomiskt kunnande och för forskning om ekonomiskt kunnande.
Understöd kan beviljas organisationer, föreningar, stiftelser, forskare och forskningsinstitut. Understöd kan inte beviljas myndigheter eller företag, men dessa kan vara samarbetspartner i projekten.
Understöd kan beviljas i form av projektunderstöd för tidsmässigt begränsade projekt. Understöd kan beviljas för att inleda ett nytt projekt eller för att utvidga ett pågående projekt.
Tidsplan
Utlysningen är tidsbegränsad. Ansökningstiden är 15.5.2023–19.6.2023 kl. 16.15. (Ansökningstid 5 veckor). Ansökan ska vara framme vid justitieministeriet när ansökningstiden upphör. Ansökningar som lämnas in efter utsatt tid behandlas inte.
Hur ansöker man om understöd?
Understödet ska sökas med en ansökningsblankett. I ansökningsblanketten ges en beskrivning av projektplanen och en kostnadskalkyl. I fråga om sammanslutningar bifogas som bilaga till ansökan senaste bokslutet, revisionsberättelsen och en redogörelse om sammanslutningens namnteckningsrätt (till exempel utdrag ur förenings-, stiftelse- eller handelsregistret).
Ansökan om statsunderstöd lämnas till justitieministeriets registratorskontor per e-post (kirjaamo.om[at]gov.fi) eller per post (Justitieministeriet, Riddaregatan 2 B, 00170 Helsingfors). Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
OBS! Registratorskontoret kan ta emot e-postmeddelanden på högst 20 megabyte. Om bilagorna är större än detta, ska de skickas i separata meddelanden.
Tillämpliga författningsgrunder
Statsunderstödslagen (668/2001)
Allmänna grunder för beviljande och strategiska mål
Justitieministeriets understöd till projekt som främjar ekonomiskt kunnande (15.5.2023–19.6.2023). Understöd beviljas projekt som främjar den nationella strategin för ekonomiskt kunnande.
Allmänna förutsättningar för beviljande av understöd
Understöden är behovsprövade och ansökningarna bedöms baserat på de uppgifter som lämnats i ansökan om understöd. Ansökningarna bedöms utifrån projektens mål och förutsättningarna att genomföra projekten och utifrån hur realistiska kostnadsförslaget och finansieringsplanen är. När ansökningarna bedöms, beaktas dessutom hur ändamålsenliga projekten är.
Justitieministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna även vid prövningen av beloppet på understödet.
Enligt 7 § 1 mom. i statsunderstödslagen kan understöd beviljas inom ramen för statsbudgeten eller medlen i en statlig fond utanför statsbudgeten om
1. det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart,
2. beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet,
3. beviljandet av statsunderstöd ska anses vara nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet, samt
4. beviljandet av statsunderstöd inte bedöms orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
En förutsättning för att bevilja understöd är även att understödstagaren har lämnat in en försäkran om att det enligt 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen inte föreligger något hinder för att bevilja statsunderstöd.
Om sökanden tidigare har beviljats understöd av justitieministeriet, ska sökanden se till att de redovisningar för användningen av understödet som krävs i understödsbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna uppgifter till ministeriet för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås om den lämnas in efter utsatt tid.
Understöd kan inte beviljas (utom av vägande skäl) ifall:
1. en sökande av statsunderstöd eller sökandens representant som avses i kap. 47, 8 § 1 mom. 2 punkten i strafflagen (39/1889) har med lagakraftvunnen dom dömts till straff för ett brott som avses i 47 kap. 6 a § det år som statsunderstödet beviljats eller de två föregående åren,
2. en sökande av statsunderstöd eller sökandens representant som avses i 47 kap. 8 § 1 mom. 2 punkten i strafflagen har med lagakraftvunnen dom dömts till straff för ett brott som avses i 186 § i utlänningslagen (301/2004) det år som statsunderstödet beviljats eller de två föregående åren eller om
3. en sökande av statsunderstöd genom ett lagakraftvunnet beslut har påförts sådan påföljdsavgift som avses i 11 a kap. 3 § i arbetsavtalslagen (55/2001) det år som statsunderstödet beviljats eller de två föregående åren.
Understöden är behovsprövade. Ansökningarna bedöms utifrån projektens mål och förutsättningarna att genomföra projekten och utifrån hur realistiska kostnadsförslaget och finansieringsplanen är. När ansökningarna bedöms, beaktas dessutom hur ändamålsenliga projekten är.
Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av ansökningarna är baserad på en helhetsbedömning. När ansökningarna jämförs sinsemellan, beaktas hur väl de understödsspecifika villkoren och de allmänna förutsättningar för beviljande av understöd som anges i statsunderstödslagen uppfylls. Den sökande ska uppfylla alla de ansökningsspecifika villkor som anges nedan.
• Finansiering kan beviljas för att inleda ett nytt projekt eller för att utvidga ett pågående projekt.
• Projektplanen ska innehålla en tillräckligt tydlig och noggrann beskrivning av den planerade verksamheten så att man kan bedöma om projektet är genomförbart. I projektplanen ska det till exempel ingå en noggrann beskrivning av objektet och ett förslag till projektåtgärder med motiveringar.
Vid bedömningen och jämförelsen av ett projekt betraktas det som en fördel om verksamheten eller projektet främjar den nationella strategin för ekonomiskt kunnande. Vi uppskattar dessutom samarbetsprojekt mellan olika aktörer.
Användningstid för understödet
Avsikten är att understödet används 2023–2024. Användningstiden preciseras i understödsbeslutet.
Vidareförmedling av understöd
Understödet kan förmedlas vidare på följande villkor:
Enligt 7 § 3 mom. i statsunderstödslagen kan understöd beviljas för det ändamål som anges i beslutet om statsunderstöd, antingen för mottagarens egen verksamhet eller projekt eller för att understöda en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än understödstagaren och fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet.
Hur stor andel av kostnaderna kan högst täckas med understödet?
• Det understöd som justitieministeriet beviljar kan i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Projektets självfinansieringsandel ska således uppgå till minst 10 procent (även personalresurser kan ingå i självfinansieringsandelen). (6 § i statsunderstödslagen)
• För forskare som är privatpersoner krävs ingen självfinansieringsandel. (5 § 3 mom. 3 punkten i statsunderstödslagen)
• Sökanden ska skicka eventuella kompletteringar till ansökan och begäran om ändring av beslutet per e-post till justitieministeriets registratorskontor ([email protected]) eller per post (Justitieministeriet, Riddaregatan 2 B, 00170 Helsingfors).
• Redogörelserna för beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett. Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor (per e-post [email protected]) med det diarienummer som anges i beslutet.