Hyppää sisältöön
Media

Viranomaiset selvittävät julkisuudessa ollutta Irakissa tuomitun tapausta

oikeusministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2023 13.37
Tiedote

Oikeusministeri Leena Meri ja sisäministeri Mari Rantanen ovat keskustelleet julkisuudessa käsitellystä tapauksesta, jossa Irakissa kuolemanrangaistukseen tuomittu mies on oleskellut sittemmin Suomessa.

Ministerit ovat käyneet läpi eri viranomaisten toimivallan ja toimintamahdollisuudet. Ulkoministeriö tulee käymään asiasta keskusteluita Irakin ja Norjan viranomaisten kanssa. Viranomaiset eivät kommentoi asian yksityiskohtia.

Sisäministeriö ja oikeusministeriö ovat käynnistäneet ja käynnistävät lainsäädäntöhankkeita, joiden tarkoituksena on ehkäistä vastaavia tilanteita jatkossa ja toisaalta sujuvoittaa tapausten käsittelyä. 

Sisäministeriössä toteutetaan uudistuksia, joilla tehostetaan henkilöllisyyden selvittämistä oleskelulupa- ja turvapaikka-asioissa. Lisäksi tarkastellaan muita keinoja, joilla estetään menettelyn väärinkäyttöä. Nämä keinot koskevat esimerkiksi säilöönottoa, maahantulokiellon määräämistä ja oleskeluluvan peruuttamista. 

Oikeusministeriössä toteutetaan luovuttamislainsäädännön uudistus. Ministeriö ryhtyy myös pikaisesti päivittämään rangaistusten täytäntöönpanon siirtoa koskevaa kansallista lainsäädäntöä.

Lisätietoja:
osastopäällikkö Ville Hinkkanen, oikeusministeriö, p. 0295 150 165, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Jorma Kantola, sisäministeriö, p. 0295 488 215, [email protected]

Sivun alkuun