Hoppa till innehåll
Media

Myndigheterna utreder det omtalade fallet kring en person som dömts i Irak

inrikesministerietjustitieministeriet
Utgivningsdatum 4.10.2023 13.37
Pressmeddelande

Justitieminister Leena Meri och inrikesminister Mari Rantanen har diskuterat ett aktuellt fall där en man som dömts till dödsstraff i Irak sedermera har vistats i Finland.

Ministrarna har gått igenom olika myndigheters behörighet och möjligheter att agera. Utrikesministeriet kommer att diskutera frågan med Iraks och Norges myndigheter. Myndigheterna kommenterar inte detaljerna i frågan.

Inrikesministeriet och justitieministeriet har inlett och kommer att inleda lagstiftningsprojekt som syftar dels till att förebygga motsvarande situationer i framtiden, dels till att göra behandlingen av fallen smidigare. 

Vid inrikesministeriet genomförs reformer som effektiviserar utredningen av identiteten i uppehållstillstånds- och asylärenden. Dessutom ser man över andra metoder för att förhindra missbruk av förfarandet. Dessa metoder gäller till exempel tagande i förvar, meddelande av inreseförbud och återkallande av uppehållstillstånd. 

Justitieministeriet genomför en reform av lagstiftningen om utlämning. Ministeriet börjar också så snart som möjligt uppdatera den nationella lagstiftningen om överföring av verkställighet av straff.

Mer information:
Ville Hinkkanen, avdelningschef, justitieministeriet, tfn 0295 150 165, [email protected]
Jorma Kantola, lagstiftningsråd, inrikesministeriet, tfn 0295 488 215, [email protected]

Tillbaka till toppen