Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä ryhtyy selvittämään vaalien siirtämistä huhtikuulle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2013 12.00
Tiedote -

Oikeusministeriö on asettanut parlamentaarisen työryhmän selvittämään vaalien ajankohtiin ja kansalaisten osallistumisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Työ on jatkoa eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostuneen valtiovarainministeriön asettaman toimikunnan ehdotuksille. Toimikunta esitti, että eduskuntavaalit, presidentinvaali ja kunnallisvaalit toimitettaisiin aina huhtikuun kolmantena sunnuntaina. Vaaleja ei kuitenkaan järjestettäisi samanaikaisesti.

Ehdotuksen toteuttaminen merkitsisi kunnallisvaalien siirtämistä nykyisestä lokakuusta ja presidentinvaalin siirtämistä nykyisestä tammi-helmikuusta huhtikuulle. Eduskuntavaalit toimitetaan jo nykyisin huhtikuussa.

Parlamentaarisen työryhmän tehtävänä on selvittää ehdotusten toteuttamismahdollisuudet ja valmistella mahdolliset lakiehdotukset.

Lisäksi työryhmän tulee selvittää kansalaisaloitteen ikärajan laskemista 15 vuoteen sekä kunnallisen kansanäänestyksen järjestämistä kunnallisvaalien ja mahdollisesti muidenkin vaalien yhteydessä.

Ehdotusten tulee valmistua 30.5.2014 mennessä.

Ehdotusten toteuttaminen edellyttäisi perustuslain muuttamista. Mahdollinen hallituksen esitys voitaisiin antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2014. Jos nykyinen eduskunta hyväksyisi esityksen lepäämään jätettäväksi, se voitaisiin lopullisesti hyväksyä vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Tuula Majuri, puh. 02951 50280
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun