Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Avioliittolain edellyttämät lainmuutokset vahvistetaan

Oikeusministeriö
7.4.2016 13.39
Tiedote

Avioliittolain muutos, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton, tulee voimaan maaliskuun 2017 alusta. Muutoksen edellyttämät muut lainmuutokset menevät tasavallan presidentin vahvistettavaksi huomenna 8. huhtikuuta, ja myös ne tulevat voimaan 1.3.2017.

 

Uusien säännösten mukaan parisuhteensa rekisteröineet puolisot voivat lain voimaantultua yhteisellä ilmoituksella muuttaa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Muutos ei siis tapahdu automaattisesti, vaan edellyttää ilmoitusta maistraatille. Rekisteröity parisuhde on voimassa avioliittona siitä päivästä, jona maistraatti on vastaanottanut ilmoituksen.

Avioliittolain muutoksen voimaantultua parisuhteen rekisteröinti ei ole enää mahdollista. Muilta osin laki rekisteröidystä parisuhteesta jää voimaan. Rekisteröity parisuhde säilyy siten samaa sukupuolta olevia henkilöitä koskevana oikeudellisena instituutiona, mutta uusia rekisteröityjä parisuhteita ei tule.

Eduskunnan vahvistaman siirtymäsäännöksen mukaan esteiden tutkinta voidaan suorittaa jo ennen avioliittolain muutoksen voimaantuloa niin, että samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä avioliittoon jo heti 1. maaliskuuta 2017.

Avioliittolain muutoksen edellyttämät muutokset sosiaaliturvaetuuksia sekä sosiaali- ja terveyspalveluita koskeviin lakeihin ovat vielä valmisteilla sosiaali- ja terveysministeriössä. Tämä esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle niin, että muutokset voivat tulla voimaan maaliskuun 2017 alusta.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, puh. 02951 50260 (sähköposti: [email protected]), ja lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen, puh. 02951 50332 (sähköposti: [email protected])

 
Jari Lindström
Sivun alkuun