Hyppää sisältöön
Media

Säännöksiä todistajalle maksettavista korvauksista aiotaan täsmentää

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.4.2013 10.37
Tiedote -

Säännöksiä tuomioistuimeen saapuvalle todistajalle valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista aiotaan täsmentää. Hallitus antoi tänään 4. huhtikuuta eduskunnalle esityksen, jossa lakiin sisällytettäisiin muun muassa säännökset siitä, mitä todistajalle korvataan taloudellisena menetyksenä.

Nykyisin säännökset taloudellisesta menetyksestä ovat asetuksessa.

Kuten nykyisinkin taloudellisena menetyksenä todistajalle korvattaisiin ansio- tai muun tulon menettäminen, sijaiselle ja lastenhoitajalle suoritettu palkka sekä muu menetys, joka on aiheutunut tuomioistuimeen saapumisesta.

Tarkempia säännöksiä korvattavan ansionmenetyksen ja todistelukustannusten enimmäismääristä annettaisiin valtioneuvoston asetuksella. Uudistuksen yhteydessä korvauksen enimmäismäärää on suunniteltu nostettavaksi 80 euroon vuorokaudelta. Nykyisin korvauksen yläraja on 350 markkaa (58,87 euroa) vuorokaudessa.

Jos todistajalle aiheutuu taloudellista menetystä enemmän kuin mitä hänelle voidaan korvata valtion varoista, voi todistaja saada jatkossakin lisäkorvauksen siltä asianosaiselta, joka tuomitaan korvaamaan todistelukustannuksia valtiolle.

Lisätietoja:
hallitussihteeri Satu-Maaria Natunen, puh. 02951 50456
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun