Hyppää sisältöön
Media

Suojaamattoman WLAN-yhteyden käytön rangaistavuus esitetään poistettavaksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2010 11.15
Tiedote -

Rikoslakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että luvattomana käyttönä ei jatkossa pidettäisi suojaamattoman langattoman lähiverkon (WLAN) ja vastaavan tyyppisten langattomien verkkojen käyttöä ilman omistajan lupaa. Tarkoituksena on puuttua ongelmiin, joita luvattoman käytön rangaistavuudesta nykyisin voi aiheutua vapaaseen käyttöön tarkoitettujen WLAN-yhteyden käyttäjille.

Hallitus päätti esityksen sisällöstä ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle 3. joulukuuta presidentin esittelyssä.

Suojaamattoman WLAN-yhteyden käyttö ilman omistajan lupaa on käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa tuomittu lievänä luvattomana käyttönä. WLAN-yhteyksiä tarjotaan myös vapaasti käytettäväksi jättämällä verkko suojaamatta. Käyttäjä ei aina voi varmuudella tietää, onko suojaamaton verkko tarkoitettu vapaaseen käyttöön vai ei.

Ehdotettu muutos selkeyttäisi nykyistä tilannetta, kun suojaamattoman WLAN-yhteyden käyttöön ei enää liittyisi riskiä syyllistyä rikokseen. WLANin omistaja voi estää verkkonsa luvattoman käytön suojaamalla sen salasanalla. Suojatun verkon oikeudeton käyttäminen turvajärjestelyt murtamalla olisi jatkossakin rangaistavaa. Ehdotettu muutos siirtäisi vastuuta verkon suojaamisesta sen omistajalle, millä olisi myös tietoturvallisuuden parantamiseen ohjaava vaikutus.

Esityksen mukaan rankaisematonta olisi vain internet-yhteyden käyttäminen. Sen sijaan yhteyden muodostaminen esimerkiksi sisäiseen verkkopalveluun, toisen henkilön tietokoneelle tai tietojärjestelmiin olisi jatkossakin rangaistavaa.

Ehdotus koskee erityisesti WLANeja, mutta myös muita vastaavan tyyppisiä verkkoja, joita voidaan tarjota suojaamattomina yleisölle. Sen sijaan ehdotus ei koske esimerkiksi sellaisia matkapuhelinverkkoja, jotka ovat suojattuja ja joiden käyttö on teknisesti rajoitettu tiettyyn liittymään.

Lisätietoja:
lainsäädäntösihteeri Sami Kiriakos, puh. 09 1606 7696
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun