Hyppää sisältöön
Media

Esitys pakkoavioliiton kumoamisesta lausunnolle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.11.2020 11.05
Tiedote

Pakkoavioliiton kumoaminen halutaan mahdollistaa. Oikeusministeriössä on valmistunut asiasta luonnos hallituksen esitykseksi, joka on nyt lausunnolla.

Esitysluonnoksen mukaan avioliittolakiin lisättäisiin säännökset pakottamalla solmitun avioliiton kumoamisesta. Avioliiton kumoamisen oikeudelliset vaikutukset olisivat muutoin samat kuin avioerossa, mutta siviilisääty palautuisi siihen, joka aviopuolisolla oli ennen pakkoavioliittoa. Kumoaminen antaisi avioliittoon pakotetulle paremman aseman ja oikeudet kuin avioliiton mitätöiminen.

Muutoksella on tarkoitus toteuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmakirjaus pakkoavioliittojen mitätöinnin mahdollistamisesta.

Esitysluonnoksessa ehdotetaan myös täsmennystä ulkomaisen avioliiton tunnustamista koskevaan sääntelyyn. Ehdotuksen mukaan ulkomailla alle 18-vuotiaana solmittu avioliitto tunnustetaan vain erityisestä syystä, jos toinen puolisoista on asunut avioliiton solmimishetkellä Suomessa. 

Luonnos on lähetetty lausuntokierrokselle, ja siitä voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 4.12.2020 saakka. 

Oikeusministeriössä on käynnissä myös hanke, jossa selvitetään pakkoavioliiton rangaistavuutta koskevan sääntelyn täsmentämistarpeita. 


Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, puh. 0295 150 260, [email protected] 

Lausuntopalvelu.fi 
 

Sivun alkuun