Hyppää sisältöön
Media

EU:n oikeusministerikokouksessa esillä Venäjän hyökkäyssota ja oikeusvaltioasiat

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2023 15.34
Tiedote

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvosto kokoontuu 9. ja 10. maaliskuuta Brysselissä. Oikeusministerikokouksessa keskustellaan muun muassa Venäjän saamisesta oikeudelliseen vastuuseen sotarikoksista ja muista vakavista kansainvälisistä rikoksista Ukrainassa. Kokouksessa Suomea edustaa pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen. Oikeusministeriöstä kokoukseen osallistuu virkamiesdelegaatio.

Oikeusministerikokouksessa kuullaan tilannekatsaus oikeudellisista toimista ja rankaisemattomuuden torjunnasta koskien Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen yhteydessä tehtyjä rikoksia. Suomi tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) aloittamaa tutkintaa, Eurojustin vahvistamista ja muita toimia, jotta Venäjä ja sen edustajat saadaan vastuuseen laittoman hyökkäyssodan seurauksista. Kokouksessa saadaan myös raportti niin sanottua pakoterikosdirektiiviä koskevien neuvottelujen edistymisestä.

Asialistalla myös oikeuden saatavuus ja perusoikeudet

Oikeusministerit käyvät keskustelua myös oikeusvaltioperiaatteen lujittamisesta. Jäsenvaltiot jakavat kokemuksiaan ja parhaita käytäntöjään oikeuden saatavuuden lisäämiseksi. Kansainvälisten vertailujen mukaan suomalainen oikeusvaltio on vankalla pohjalla ja Suomi kannattaa EU:n yhteisen oikeusvaltiokulttuurin edistämistä.

Lisäksi kokouksessa on tarkoitus hyväksyä neuvoston päätelmät perusoikeuskirjan soveltamisesta. Päätelmät käsittelevät kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuspuolustajien kasvavaa roolia perusoikeuksien suojelemisessa ja edistämisessä EU:ssa sekä tarvittavia toimia näiden tukemiseksi. Ministerit keskustelevat myös rasismin ja antisemitismin vastaisen työn vahvistamisesta.

Lisätietoja: 
Osastopäällikkö Ville Hinkkanen, p. 0295 150 165, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]

Lisätietoa EU:n oikeusministereiden kokouksesta.

Tietoa pakoterikosdirektiivistä.

Sivun alkuun