Hyppää sisältöön
Media

EU:n ja itäisten kumppanuusmaiden oikeusministerit koolla ensimmäistä kertaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.10.2013 13.07
Tiedote -

Itäisen kumppanuuden oikeusministerikokous pidetään ensimmäisen kerran EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksen yhteydessä 7. lokakuuta Luxemburgissa.

Mukana ovat EU-maiden oikeusministerit sekä Armenian, Azerbaidzhanin, Georgian, Moldovan ja Ukrainan oikeusministerit ja Valko-Venäjän varaoikeusministeri. Suomesta kokoukseen osallistuu oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Oikeusministerit keskustelevat itäisen kumppanuuden maiden oikeusreformeista sekä sitoutumisesta ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistämiseen. Kaikki kokoukseen osallistuvat maat Valko-Venäjää lukuunottamatta ovat Euroopan neuvoston jäsenmaita ja ovat liittyneet Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

- Suomi pitää itäistä kumppanuutta hyvin tärkeänä oikeudellisen yhteistyön foorumina EU:n ja sen itäisten naapurivaltioiden välillä. Yhteinen sitoutuminen ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen on perusta kaikelle yhteistyölle, oikeusministeri Henriksson korostaa.

- Erityisen tärkeää kansainvälisen oikeudellisen yhteistyön kehityksessä on hyödyntää hyvin toimivia monenvälisiä sopimuksia, kuten YK:n ja Euroopan neuvoston sekä Haagin sopimukset. Juuri ne ovat kokemuksemme mukaan olleet tehokkaimpia välineitä yhteistyössä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa sekä siviili- että rikosoikeuden alalla, toteaa Henriksson.

EU:n itäinen kumppanuuspolitiikka käynnistettiin vuonna 2009. Kumppanuuden tavoitteena on tukea EU:n itäisten naapureiden poliittisia ja taloudellisia uudistuksia sekä edistää lähentymistä eurooppalaiseen yhteistyöhön.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms, puh. +358 2951 50176
neuvotteleva virkamies Marina Venäläinen, +358 2951 50236

Sivun alkuun