Hyppää sisältöön
Media

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.1.2012 8.07
Tiedote -

Tasavallan presidentin vaalin ennakkoäänestys alkaa kotimaassa keskiviikkona 11. tammikuuta. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 17. tammikuuta. Kotimaassa on 903 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Niitä on mm. kunnan- tai kaupungintaloissa, kirjastoissa sekä muissa kunnan virastoissa.

Ulkomailla ennakkoäänestys toimitetaan 11.-14. tammikuuta, mutta monissa ulkomailla olevissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestysajanjakso on tätä lyhyempi.

Presidentinvaalissa voi äänestää joko vaalipäivänä tai ennakkoon. Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänioikeutetulle postitse lähetetyssä ilmoituskortissa on luettelo oman vaalipiirin ennakkoäänestyspaikoista. Ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista saa tietoa myös oikeusministeriön vaalisivuilta www.vaalit.fi sekä puhelinpalvelusta. Maksuton puhelinpalvelu on suomeksi numerossa 0800 9 4770 ja ruotsiksi numerossa 0800 9 4771.

Presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntaina 22. tammikuuta. Vaalipäivänä saa äänestää vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa. Äänestyspaikat ovat vaalipäivänä avoinna kello 9-20.

Henkilö, jonka liikuntakyky on niin rajoittunut, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestys- tai vaalipäivän äänestyspaikkaan, saa äänestää ennakkoon kotonaan. Myös omaishoitaja, joka asuu kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa, voi tietyin edellytyksin äänestää samassa yhteydessä. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava viimeistään 10.1. ennen kello 16 oman kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Presidentinvaalissa on 8 ehdokasta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan toinen vaali sunnuntaina 5. helmikuuta. Ehdokkaina ovat kaksi ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 09 1606 7572
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, puh. 09 1606 7620
sähköposti: [email protected]

Ennakkoäänestyksen aikana vaalisivuille www.vaalit.fi tulee noin klo 18 ja noin klo 21 tiedot ennakkoon äänestäneiden määrästä koko maassa. Kello 21 kerrotaan myös ennakkoon äänestäneiden määrät vaalipiireittäin ja kunnittain (äänestäjän kotipaikkakunnan mukaan). Viikonloppuna (la-su) tiedot päivitetään jo noin klo 17.

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun