Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Henriksson ja Ohisalo: Hallitus puuttuu määrätietoisesti ihmiskauppaan

oikeusministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.1.2020 14.38
Tiedote

Hallitus tulee määrätietoisesti puuttumaan ihmiskauppaan. Tänään julkistettiin ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tilannekatsaus vuodesta 2019. Auttamisjärjestelmä on vakiinnuttanut asemansa ja toimintatapansa, mistä kertoo osaltaan auttamisjärjestelmän piirissä olevien ihmisten kasvava määrä. Ihmiskaupan torjunta on hallitukselle tärkeä tavoite ja sen torjumiseksi on hallitusohjelman mukaisesti ryhdytty toimiin monessa ministeriössä.

- Valtioneuvoston ihmiskauppakoordinaattori aloittaa työnsä nyt tammikuussa. Koordinaattorin johdolla käynnistetään oikeusministeriövetoinen hanke ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman valmistelemiseksi, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Hallitusohjelman mukaisesti “ihmiskaupan uhrin asemaa parannetaan itse ihmiskaupparikosprosessin etenemisestä riippumatta”. Poliisin osalta hallitusohjelmassa todetaan, että “perustetaan ryhmä ihmiskaupparikosten paljastamiseen ja tutkimiseen”.

- Kaikkien poliisilaitosten valmiuksia ihmiskaupparikosten tutkintaan vahvistetaan jo tänä vuonna keskittämällä tutkintaa ihmiskaupparikostutkinnan erityisosaajille ja rakentamalla erityisosaajien keskinäinen verkosto. Paljastava toiminta on erityisen tärkeää kaikkein törkeimmän ihmiskaupparikollisuuden torjunnassa. Ihmiskauppa kytkeytyy monesti myös muuhun vakavaan rikollisuuteen, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Hallitusohjelmassa todetaan myös, että “laaditaan laki ihmiskaupan uhrien auttamisesta, joka turvaa kuntien mahdollisuuden auttaa uhreja ja lisää sosiaali- ja terveydenhuoltolakeihin viittaukset ihmiskaupan uhreihin”. Ihmiskaupan uhrien turvallisesta ja tuetusta asumispalvelusta huolehditaan.

- Me ministereinä edistämme ihmiskaupan vastaisia toimia. Ihmiskauppa loukkaa monia perustavanlaatuisia ihmis- ja perusoikeuksia, koko oikeusvaltiomme ydintä, ja siksi sille ei pidä antaa jalansijaa, sanovat ministerit Henriksson ja Ohisalo.

Lisätietoja:

Otto Andersson, ministeri Henrikssonin erityisavustaja, 0295 150 121

Jarno Lappalainen, ministeri Ohisalon erityisavustaja, 040 053 6973

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tilannekatsaus 1.1.-31.12.2019 (Ihmiskauppa.fi -sivuilla)

Anna-Maja Henriksson Maria Ohisalo
Sivun alkuun