Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson Asianajajapäivillä: Palvelujen on oltava kaikkien saatavilla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.1.2013 8.30
Tiedote -

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson korosti perjantaina Asianajajapäivillä, että oikeuspalvelujen on toteuttavista rakenneuudistuksista huolimatta oltava kaikkien saatavilla. - Esimerkiksi oikeusaputoimistojen ja ulosoton toimipisteiden toimintaa ei voi keskittää ainoastaan muutamaan kaupunkiin. Oikeusavun ja muidenkin oikeuspalvelujen on oltava kaikkien saatavilla.

- Vaikka tuomioistuimia yhdistetään, on kansalaisille annettavan palvelun toimittava. Siksi tarvitaankin istuntopaikkoja eri puolilla maata. Tuomarikunnan on myös oltava valmis pitämään matkakäräjiä.

Hovi- ja hallinto-oikeuksien rakenneuudistus on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että Itä-Suomen ja Kouvolan hovioikeudet sekä Kouvolan ja Kuopion hallinto-oikeudet yhdistettäisiin ja sijoitettaisiin Kuopioon. Myös Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeudet ehdotetaan yhdistettäväksi ja sijoitettavaksi Ouluun. Myös oikeusaputoimistojen ja ulosottolaitoksen toimipaikkaverkostoja on viime vuosina merkittävästi tiivistetty.

- Jotta hallitusohjelman kirjaus oikeusturvan laadun parantamisesta ja oikeudenkäyntien kokonaiskeston lyhentämisestä toteutuisi, olen viime kesänä asettanut neuvottelukunnan valmistelemaan oikeusturvaohjelmaa sekä lyhyemmän aikavälin sopeuttamisohjelmaa.. Neuvottelukunnan ehdotusten on määrä valmistua tämän vuoden alkupuolella.

Puheenvuoronsa lopussa ministeri korosti EU:n luonnetta oikeusvaltioprojektina.
- EU:n on oltava vahvojen oikeusvaltioiden yhteisö, jossa perusoikeusloukkauksia ei suvaita. Tästä on huolehdittava erityisesti nyt, kun talouskriisi syö ihmisten uskoa tulevaisuuteen.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Otto Andersson, puh. 02951 50165
s-posti: [email protected]

Oikeusministeri Henrikssonin puhe Asianajajapäivillä 11.1.2013

Sivun alkuun