Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Uudistamisohjelma tarjoaa tilaisuuden kehittää oikeuslaitosta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2013 9.00
Tiedote -

- Oikeudenhoidon uudistamisohjelma ja siihen sisältyvät konkreettiset ehdotukset tarjoavat tilaisuuden oikeuslaitoksen nykyaikaistamiseen ja kehittämiseen, eivätkä pelkästään vaadittuihin säästöihin, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ottaessaan vastaan oikeudenhoidon uudistamisohjelman.

- On selvää, että oikeuslaitoksessakin on säästettävä ja tehostettava toimintaa aivan kuten muillakin hallinnonaloilla. On myös selvää, että oikeuslaitos tarvitsee yhtenä toimivan demokratian kulmakivenä erityiskohtelua säästövimman keskellä.

Henriksson huomautti, että harkitsemattomat säästöt eivät ole kenellekään hyödyksi, vaan voivat sen sijaan tulla tulevaisuudessa kalliiksi koko yhteiskunnalle.

- On myös erittäin tärkeätä, että kansalaisten luottamus oikeuslaitosta kohtaan pysyy edelleen korkealla, hän sanoi.

- Haluan tässä vaiheessa korostaa, että olisi varsin toivottavaa edetä nopeasti tuomioistuinten asian- ja dokumentinhallinnan sähköistämisessä sekä istuntosalien tekniikan uudistamisessa. Myös syyttäjät ja tuomarit tarvitsevat ajantasaisia työvälineitä. Oikeudenhoitoa ei voida tehostaa vanhanaikaisilla järjestelmillä. Kynän, paperin ja kirjoituskoneiden ajan pitäisi myös oikeudenhoidossa olla ohi.

- Hovioikeuskäsittelyä voitaisiin nopeuttaa ja parantaa ottamalla käyttöön järjestelmä, jossa suullinen näyttö otetaan muutoksenhakutuomioistuimessa vastan katsomalla käräjäoikeudessa tehtyä videotallennetta. Se olisi myös asianosaisten, todistajien ja varsinkin rikoksen uhrien intressissä, koska silloin ei tarvitsisi toistaa aiemmin esitettyä.

- Lisäksi neuvottelukunnan hyvin eri tyyppisistä ehdotuksista olisi syytä tarttua ainakin ajatukseen tuomioistuinviraston perustamisesta sekä jatkokäsittelylupajärjestelmän ja hallinnollisten sanktioiden käyttöalan laajentamisesta.

- Seuraavaksi on päättäjien, hallituksen ja poliittisten puolueiden vuoro arvioida, mitkä asiat viedään eteenpäin ja millä aikataululla. Osa ehdotuksista on jo valmistelun alla oikeusministeriössä. Osa on pitkän aikavälin tavoitteita, jotka vaativat lisämiettimistä ja jotka myös tarvitsisivat tulevien hallitusohjelmien puoltoa, ministeri Henriksson totesi.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 02951 50148,
sähköposti: [email protected]

Ministeri Henrikssonin puhe

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun