Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Saamelaiskäräjälain uudistamisella kehitetään saamelaisten kulttuuri-itsehallintoa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 30.10.2013 8.38
Tiedote -

Saamelaiskäräjälaki antaa puitteet käräjien toiminnalle ja lain kehittäminen on saamelaisten kulttuuri-itsehallinnon toteutumisessa keskeistä, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ottaessaan vastaan saamelaiskäräjälain uudistamista pohtineen työryhmän mietinnön Helsingissä tänään.

Tämä mietintö sisältää useita muutosehdotuksia saamelaiskäräjälakiin, ehkä useampia kuin olimme ajatelleetkaan työryhmää asettaessa. Työryhmän työ on selvästi ollut oikea-aikaista ja vastannut selvään tarpeeseen kehittää lainsäädäntöä, ministeri totesi.

Erityisen tyytyväinen ministeri oli siihen, että työryhmä päätyi yksimieliseen esitykseen.

Työryhmä sai tehtäväkseen pureutua moneen asiaan, joista vaikein on ilmeisesti ollut saamelaisen määritelmä, joka on mielipiteitä ja tunteita herättävä asia. On erittäin hyvä, että meillä on yksimielinen ehdotus siitä, miten lakia tulisi muuttaa. Jään suurella kiinnostuksella seuraamaan minkälaisen vastaanoton työryhmän mietintö saa.

Mietintö lähetetään seuraavaksi laajalle lausuntokierrokselle. Ministerin mukaan tavoitteena on, että lopullinen hallituksen esitys saataisiin eduskuntaan niin, että uudet säännökset olisivat sovellettavissa jo seuraavissa vuonna 2015 järjestettävissä saamelaiskäräjävaaleissa ja niiden valmistelussa.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 02951 50148

Sivun alkuun