Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Tuija Brax: Elinkautisvankien rikoksen uusimisriskin arviointia tarkistetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.8.2010 8.00
Tiedote -

Vapautuvien vankien rikoksen uusimisriskin vähentämiseksi on vireillä useita lainsäädäntöhankkeita, toteaa oikeusministeri Tuija Brax vastauksessaan kansanedustaja Kimmo Sasin kirjalliseen kysymykseen elinkautisvankien vapauttamisesta. Olennaisia ovat sähköistä valvontaa sekä seksuaalirikollisten lääkehoitoa koskevat hankkeet.

Myös vankeuslakia on päätetty tarkistaa. Parhaillaan selvitetään, miten elinkautisvankien vapauttamismenettelyä voitaisiin kehittää mm. lisäämällä vankilassa tehtäviä riskiarvioita ja tehostamalla ehdonalaisen vapauden valvontaa.

- Vankeuslain uudistamisen yhteydessä tullaan selvittämään mahdollisuudet kytkeä elinkautisvankien vapauttamiseen nykyistäkin perusteellisempi arvio uusimisriskiin vaikuttavista tekijöistä. Samalla kiireellisesti selvitetään, miltä osin arviointia voidaan kehittää jo nykyjärjestelmän puitteissa ja miltä osin se edellyttää uutta lainsäädäntöä tai lisäresursseja, ministeri Brax kertoo vastauksessaan.

Elinkautisvangit ovat syyllistyneet uusiin rikoksiin vapautumisensa jälkeen vähemmän kuin vangit keskimäärin. Vuosina 1992-2009 vapautuneista 52 elinkautisvangista seitsemän on palannut takaisin vankilaan. Heistä yksi on tuomittu henkirikoksesta.

Vangin vaarallisuutta arvioitaessa perusongelma on se, että väkivaltariskejä voidaan arvioida suuntaaantavasti ryhmätasolla, mutta yksilötasolla ei ole luotettavia välineitä tulevan rikollisuuden ennustamiseen. Mahdolliseen uuteen rikokseen vaikuttavat rikoshetken elämäntilanteeseen, rikostapahtumaan ja muihin olosuhteisiin liittyvät laukaisevat tekijät.

Kaikki vapautuvat elinkautisvangit määrätään valvontaan. Rikosten uusimisriskiä voidaan vähentää myös asettamalla vapautuva elinkautisvanki valvottuun koevapauteen ennen varsinaista ehdonalaista vapauttamista.

Lisätietoja:
osastopäällikkö Jarmo Littunen, puh. 09 1606 7783
erityisavustaja Johanna Hautakorpi, puh. 09 1606 7506

Kansanedustaja Kimmo Sasin kirjallinen kysymys

Oikeusministeri Tuija Braxin vastaus

Sivun alkuun