Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Tuija Brax Euroopan tulevaisuuskonferenssiin Sveitsiin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2010 8.29
Tiedote -

Oikeusministeri Tuija Brax osallistuu 18.–19. helmikuuta Suomen edustajana Sveitsin Interlakenissa pidettävään konferenssiin, jossa pohditaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tulevaisuutta.

Konferenssi kokoaa Euroopan neuvoston 47 jäsenvaltion ministerit keskustelemaan vaihtoehdoista, joilla voitaisiin tehostaa ihmisoikeustuomioistuimen toimintaa ja tuomioiden täytäntöönpanon valvontaa sekä parantaa ihmisoikeuksien suojelua kansallisella tasolla. Ministeri Brax pitää konferenssissa puheenvuoron torstaina 18. päivä.

Konferenssissa on tarkoitus hyväksyä julistus, joka sisältää muun muassa pitkän tähtäimen suunnitelman tuomioistuimen uudistamiseksi. Julistuksessa korostetaan kansalaisten oikeutta valittaa ihmisoikeussopimuksen loukkauksista. Tavoitteena on kuitenkin tehostaa valitusten käsittelyä ja yksinkertaistaa menettelyä tuomioistuimessa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on hyvin ruuhkautunut. Tuomioistuimessa on vireillä yli 100 000 valitusta, joista suuri osa on toistuvia, samaa ongelmaa koskevia valituksia. Hakemuksista 90 prosenttia on sellaisia, joita ei voida ottaa käsiteltäväksi tuomioistuimessa.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen hyväksymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta.

Lisätietoja:
lainsäädäntöjohtaja Asko Välimaa, (OM), 09 1606 7700
sähköposti: [email protected]
ihmisoikeustuomioistuinasioiden johtaja Arto Kosonen (UM), puh. 09 1605 5729
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun