Hyppää sisältöön
Media

Kirjeäänestys ulkomailla tulee mahdolliseksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2017 13.54
Tiedote

Ulkomailla asuvat ja tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat jatkossa äänestää kirjeitse kaikissa yleisissä vaaleissa. Presidentti vahvisti lakimuutoksen tänään.

Lakimuutos tulee voimaan ensi vuoden marraskuussa, ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Oikeus äänestää kirjeitse tulee ulkosuomalaisille äänioikeutetuille ja niille kotimaassa vakituisesti asuville äänioikeutetuille, jotka ovat ulkomailla koko sen ajan, kun Suomessa voi äänestää eli ennakkoäänestysajan ja vaalipäivän.

Kirjeäänestystä haluavan äänioikeutetun tulee tilata kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseen. Ne saatuaan hän voi äänestää ja palauttaa äänestyslipun postitse oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle. Äänestyslipun tulee olla perillä viimeistään vaalipäivää edeltävänä perjantaina.

Kirjeäänestyksessä äänestäjän tulee hankkia paikalle kaksi todistajaa, jotka todistavat allekirjoituksillaan, että äänestys on tapahtunut vaalisalaisuus säilyttäen ja vaalivapautta kunnioittaen.

Kirjeäänestyksen arvioidaan parantavan monien ulkosuomalaisten ja ulkomailla oleskelevien äänioikeutettujen mahdollisuutta äänestää. Uudistuksesta huolimatta mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon asetuksella säädetyissä ulkomaan edustustoissa säilyy myös jatkossa. Näin ollen ulkomailla oleva äänioikeutettu voi vapaasti päättää, äänestääkö hän kirjeitse vai ennakkoäänestyspaikalla.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128, [email protected]

neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, puh. 02951 50127, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset: http://oikeusministerio.fi/paatokset

Sivun alkuun