Hyppää sisältöön
Media

Avoimen tiedon hyödyntämistä vauhditetaan kuntakiertueella

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.9.2013 9.34
Tiedote -

Oikeusministeriö on mukana Open Knowledge Finland ry:n järjestämällä avoimen tiedon kuntakiertueella. Kiertue toteutetaan syys-marraskuun aikana Tampereella, Turussa, Mikkelissä, Jyväskylässä, Oulussa ja Kuopiossa. Tavoitteena on käynnistää ja tukea julkishallinnon avoimeen tietoon liittyvää paikallista toimintaa sekä vahvistaa avoimen tiedon verkostoa koko maassa.

Avoimella tiedolla (datalla) tarkoitetaan maksuttomasti kansalaisten, yhteisöjen ja yritysten saatavilla olevia julkisia tietoaineistoja, jotka on muutettu sellaiseen muotoon, että ne ovat helposti uudelleen käytettävissä esimerkiksi palvelujen ohjelmistokehityksessä.

Julkisen tiedon hyödyntäminen kuuluu hallitusohjelman kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistamisen kärkihankkeisiin. Avaamalla julkisin varoin tuotettuja tietovarantoja jatkokäyttöön voidaan edistää uusien palvelujen ja työpaikkojen syntymistä. Julkishallinnon tiedon avaaminen tähtää myös hallinnon läpinäkyvyyden ja demokratian edistämiseen.

Avoimen tiedon kuntakiertueen päämääränä on vauhdittaa yhteistyötä niin, että avoimeen tietoon liittyvä toiminta lisääntyy ja hyviä käytäntöjä voidaan jakaa kaupunkien välillä. Oikeusministeriö esittelee kiertueella Otakantaa.fi- ja Kuntalaisaloite.fi-sivustojen tarjoamia mahdollisuuksia avoimen tiedon jakamisessa ja hyödyntämisessä.

Kiertueelle voivat lähteä mukaan kaikki avoimesta tiedosta kiinnostuneet, joilla on halua luoda kontakteja eri kaupunkiseuduilla, saada näkyvyyttä, levittää hyviä käytäntöjä tai saattaa alulle omia paikallisryhmiä. Tapahtumat kohdekaupungeissa järjestetään aina yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Suomi osallistuu kansainväliseen Avoimen hallinnon kumppanuusohjelmaan ja on sitoutunut toimimaan entistä avoimemmin, selkeyttämään hallinnon kieltä, avaamaan hallinnon tietovarantoja ja lisäämään kansalaisten osallistumismahdollisuuksia. Julkisen hallinnon tietovarantojen avaamisen edistämiseksi valtiovarainministeriö on asettanut Avoimen tiedon ohjelman vuosille 2013-2015.

Avoimen tiedon kiertuetta tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö, oikeusministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

Alustava kiertuekalenteri:
- aikataulun voi tarkistaa kiertuekalenterista Open Knowledge Roadshow 2013 -verkkosivulla http://fi.okfn.org/roadshow/

Tampere Pe 27.9. ja La 28.9.
Turku To 10.10.
Mikkeli To 7.11.
Jyväskylä Pe 8.11 ja La 9.11.
Oulu Ma 25.11.
Kuopio Ti 26.11.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Jaakko Korhonen, puh. 050 328 5285
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun