Hyppää sisältöön
Media

Konkurssilain maksukyvyttömyysolettamaa muutetaan velallisen eduksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.11.2020 11.02
Tiedote

Hallitus esittää konkurssilakiin uutta väliaikaista muutosta. Helmikuusta alkaen maksun laiminlyöntiin perustuvaa maksukyvyttömyysolettamaa on tarkoitus muuttaa velallisen eduksi. Tällä halutaan auttaa yrityksiä selviytymään koronaviruksesta aiheutuneen kriisin yli.

Esityksen mukaan konkurssiuhkaisen maksukehotuksen noudattamatta jättäminen muodostaisi maksukyvyttömyysolettaman vasta, jos velallinen ei ole 30 päivän kuluessa velkojan maksukehotuksesta maksanut velkojan selvää ja erääntynyttä saatavaa. Tavallisesti maksuaika on viikko.

- Meidän on tehtävä kaikkemme pelastaaksemme elinvoimaiset yritykset, joille koronavirusepidemia on aiheuttanut maksuvaikeuksia. Väliaikaisella muutoksella annettaisiin yrityksille lisäaikaa järjestää maksuasioitaan, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Viime keväänä voimaan tullut väliaikainen konkurssilaki rajoitti velkojien oikeutta hakea yritys konkurssiin konkurssiuhkaisen maksukehotuksen laiminlyönnin perusteella. Kun keväästä asti voimassa ollut väliaikainen konkurssilaki päättyy tammikuun lopussa, konkurssihakemusten määrän odotetaan kasvavan voimakkaasti. Lakiesityksen tarkoituksena on taata velallisille kohtuullinen maksuaika myös näissä tilanteissa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan helmikuun alussa ja olla voimassa syyskuun loppuun asti.

Lisätietoja: 

erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Mari Aalto, p. 029 515 0502, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset 


 

Sivun alkuun