Hyppää sisältöön
Media

Kuluttajaluottojen sääntelyä uudistetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.9.2021 13.27
Tiedote

Euroopan komissio ehdottaa uutta lainsäädäntöä, jolla parannetaan kuluttajaluottoihin liittyvää kuluttajansuojaa EU:ssa. Tavoitteena on myös torjua kuluttajien ylivelkaantumista sekä varmistaa, että kuluttajaluottojen tarjonta EU:n sisämarkkinoilla toimii sujuvasti. Valtioneuvosto lähetti direktiiviehdotuksen tänään eduskunnalle tiedoksi.

Kuluttajaluottoja koskevia säännöksiä sovellettaisiin ehdotuksen mukaan jatkossa myös esimerkiksi korottomiin ja kuluttomiin luottoihin sekä nykyistä laajemmin leasing- ja vuokrasopimuksiin. Luotonantajien ja luotonvälittäjien tulisi myös antaa kuluttajille luottoa koskevat tiedot vähintään päivää ennen kuin kuluttaja sitoutuu luottosopimukseen. Uutta olisi myös, että luotonantajien ja luotonvälittäjien olisi muun aineiston lisäksi toimitettava kuluttajille yhden sivun mittainen yhteenvetolomake, jossa tulee esittää luottoa koskevat perustiedot.

Myös muun muassa kuluttajan luottokelpoisuuden arvioinnin sääntelyä tarkennetaan. Lisäksi kaikkien jäsenvaltioiden tulee määrittää luottojen koroille tai kuluttajalle aiheutuville luoton kokonaiskustannuksille ylärajat. Uutta ehdotuksessa on lisäksi se, että rekisteröinnin piiriin tulisi ottaa myös muun muassa luotonvälittäjät. 

Direktiiviehdotus kuluttajaluotoista korvaisi voimassa olevan kulutusluottodirektiivin.

Työryhmä valmistelemaan kuluttajaluottosääntelyn muutoksia

EU-direktiiviuudistuksen lisäksi kuluttajaluottoja koskevaa kansallista lainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa. Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan näitä muutoksia sekä seurantaryhmän seuraamaan ja arvioimaan kuluttajaluottotyöryhmän työtä.

Tavoitteena on vähentää luottojen aiheuttamia ongelmia sekä estää luotonottoon ja maksamiseen liittyviä väärinkäytöksiä. Työryhmän tehtävänä on muun muassa selvittää kuluttajaluottojen korkokaton alentamista pysyvästi sekä tiukentaa luottojen markkinointia koskevaa sääntelyä. 

Työryhmän toimikausi kestää ensi vuoden helmikuun loppuun asti.

Lisätietoja:

lainsäädäntöneuvos Marja Luukkonen Yli-Rahnasto, p. 0295 150 015, etunimi. [email protected]
lainsäädäntöneuvos Sofia Aspelund, p. 02951 50554, [email protected]
erityisasiantuntija Mirja Kaspianranta, p. 0295 150 033, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

 

Sivun alkuun