Hyppää sisältöön
Media

Kuntien kielellisestä asemasta päätös

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2012 11.00
Tiedote -

Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen kuntien kielellisestä asemasta kymmenvuotiskaudelle 2013-2022. Asetuksella säädetään, mitkä kunnat ovat kaksikielisiä ja mikä on niiden enemmistön kieli sekä mitkä kunnat ovat yksikielisiä suomen- tai ruotsinkielisiä kuntia.

Uusi asetus ei muuta nyt voimassa olevaa kuntien kielellistä jaotusta. Asetuksen mukaan Lohja säilyy edelleen kaksikielisenä kuntana, jossa suomi on asukkaiden enemmistön kieli. Lohjan kaupunginvaltuusto on esittänyt tätä valtioneuvostolle ja esitys on otettu huomioon. Keskeisiä perusteita ovat kaksikielisyyden perinteen ylläpitäminen Lohjalla sekä vanhojen Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kuntien ruotsinkielisten asukkaiden aseman parantaminen.

Suomenkielinen Vähäkyrö liittyy vuoden 2013 alusta kaksikieliseen Vaasaan, joka puolestaan jatkaa kaksikielisenä kuntana, enemmistökielenä suomi.

Asetus tulee voimaan 1.1.2013.

Kielilain mukaan kunta on säädettävä kaksikieliseksi, jos kunnassa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä asukkaita ja vähemmistö on vähintään 8 prosenttia asukkaista tai vähintään 3 000 asukasta. Kaksikielinen kunta on säädettävä yksikieliseksi, jos vähemmistö on alle 3 000 asukasta ja sen osuus on laskenut alle 6 prosentin. Kunnan valtuuston esityksestä valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää kunta kaksikieliseksi seuraavaksi kymmenvuotisjaksoksi, vaikka kunta muuten olisi yksikielinen.

Lisätietoja:
johtaja Johanna Suurpää, oikeusministeriö, puh. 02951 50543,
sähköposti: [email protected]

Valtioneuvoston asetus kuntien kielellisestä asemasta 2013-2022 löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi


Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun