Hyppää sisältöön
Media

Yritysten välisten maksuaikojen pidentyminen huolestuttaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2013 14.13
Tiedote -

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson haluaa selvittää keinoja, joilla voitaisiin estää yritysten välisten maksuaikojen pidentyminen. Pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä kuvaavan Pk-yritysbarometrin 2013 tulosten mukaan peräti 44 prosenttia pk-yrityksistä erityisesti teollisuudessa on joutunut hyväksymään yli 30 päivän maksuaikoja.

Kehitys on huolestuttava, sillä maksuviiveet kasvattavat perinnässä olevia saatavia, maksuhäiriömerkintöjä ja luottotappioita. Perinteisesti maksuajat ovat Suomessa olleet lyhyempiä kuin esimerkiksi useimmissa muissa Euroopan maissa.

- Nyt on käytettävä kaikki keinot, joilla voidaan parantaa työllisyyttä ja talouden kasvua. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat avainasemassa maamme talouden ja työllisyyden kannalta. Siksi niiden viesteihin on suhtauduttava erityisen vakavasti. Poliitikkojen tehtävä on lainsäädäännön avulla luoda mahdollisimman hyvä ilmapiiri yritystoiminnalle, ministeri Henriksson sanoo.

Suomessa ei ole pakottavaa sääntelyä yritysten välisten maksuaikojen pituudesta. Sopimusvapauden periaatteen mukaisesti yritykset voivat keskinäisissä sopimuksissaan vapaasti päättää maksuajoista kuten muistakin sopimusehdoista. Maksuaikojen pitenemisen estämiseksi eduskunta on äskettäin ehdottanut lakialoitteessaan säädettäväksi pakottavasti 30 päivän maksuajasta. Myös Suomen Yrittäjät on tehnyt oikeusministeriölle vastaavan aloitteen.

Ministeri Henriksson haluaa selvityttää syyt maksuaikojen pitenemiseen sekä keinot kehityskulun kääntämiseksi. Oikeusministeriö selvittää asian yhteistyössä yrityselämää edustavien tahojen kanssa.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 02951 50148
lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen, puh. 02951 50264

Sivun alkuun