Hyppää sisältöön
Media

Lausunnot laittoman maassa oleskelun rangaistusasteikkoa ja tutkintakeinoja koskevasta arviomuistiosta koottu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2017 12.09
Uutinen

Lausunnot muistiosta, jossa arvioidaan laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevan lainsäädännön muutostarpeita ja -mahdollisuuksia, on koottu yhteen oikeusministeriössä.

Arviomuistiossa ehdotetaan, että laittoman maassa oleskelun enimmäisrangaistukseksi säädettäisiin kuusi kuukautta vankeutta, kun nykyisin siitä voidaan määrätä vain sakkoa. Lisäksi ehdotetaan, että poliisille voitaisiin antaa tietyin edellytyksin lupa hankkia teleosoitteen tai telepäätelaitteen sijaintitiedot laittomasta maassa oleskelusta epäillyn tavoittamiseksi esitutkintaa tai oikeudenkäyntiä varten. 

Lausuntoa pyydettiin kaikkiaan 26 viranomaiselta ja yhteisöltä. Näistä lausunnon antoi 17 ja kuusi ilmoitti, että ei anna lausuntoa. Lisäksi lausunnon antoi kolme muuta tahoa. 

Hankkeen jatkovalmistelusta päätetään oikeusministeriössä myöhemmin syksyllä lausuntopalautteen arvioinnin jälkeen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen on aiemmin ilmoittanut, että ns. jokamiehen kiinniotto-oikeutta ei olla liittämässä laittomaan maassa oleskeluun. Myös arviomuistiossa todetaan, että kiinniotto-oikeuden laajentaminen laittomasti maassa oleskeleviin ei ole tarkoituksenmukaista eikä perusteltua.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, puh. 0295 150 176

Lausuntotiivistelmä  

Sivun alkuun