Hyppää sisältöön
Media

Milla Aaltonen: Vihapuhetta ja -rikoksia vastaan

Milla Aaltonen

Hankepäällikkö Milla Aaltonen työskentelee oikeusministeriössä Osaavat-hankkeessa. Kaksivuotisessa EU-rahoitteisessa projektissa kehitetään vihapuheen ja häirinnän vastaista työtä, erityisesti kansallista koordinaatiota ja tiedonvaihtoa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poliisin ja opetussektorin ammattilaisten osaamista vahvistetaan.  Tiedonkeruuta kehitetään ja kansalaisyhteiskunnan roolia vahvistetaan vihapuheen ja viharikosten vastaisessa työssä. Lisäksi suunnitellaan mallia viharikosten ja syrjinnän vastaisen työn osaamiskeskukselle ja testataan keskuksen toimintoja, Aaltonen kertoo.

Osaavat-hanke on Aaltosen kolmas hanke oikeusministeriössä. Myös aiemmat projektit ovat käsitelleet samaa teemaa.

– Hankkeista muodostuu jatkumo. On tunnistettu tarpeita kehittää ammattilaisten osaamista ja kansallista koordinaatiota. Hankkeet vastaavat yhteiskunnallisiin tarpeisiin, Aaltonen toteaa.

Aaltonen vastaa hankkeen selvityksistä, raporteista ja koulutuksista. Työtehtäviin kuuluu lisäksi hankehallintoa ja tiivistä yhteydenpitoa kumppaneihin sekä EU-komissioon. Osaavat-hankkeessa oikeusministeriön kumppaneina ovat sisäministeriö, yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto sekä kansalaisjärjestö Anti-Racist Forum ry. Lisäksi hankkeessa on verkosto, jossa noin 20 organisaatiota osallistuu tiedonvaihtoon.

Aaltosella on pitkä tausta kansalaisjärjestöistä, joissa hän teki yhdenvertaisuutta edistävää ja syrjinnän vastaista työtä. Hanketyö on tuttua, sillä Aaltonen on toiminut järjestöissä hankekumppanina. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri. Oikeusministeriöön hän hakeutui kiinnostuksesta kehittää vihapuheen ja viharikosten vastaista työtä konkreettisesti.

– Hanketyössä ensisijaisen tärkeää on huolellinen ja joustava suunnittelu. Sykli rahoituksen hakemisesta tavoitteiden toteutumiseen voi olla useita vuosia.  Yhteiskunnallisen muutoksen tunnistamiselle tulee olla tilaa, Aaltonen pohtii.

Lisätietoa Osaavat-hankkeesta

Sivun alkuun