Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Antti Häkkänen: Dialogitaidot kansalaistaidoiksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.11.2017 15.04
Tiedote

Demokratia tarvitsee toimiakseen rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Siksi meidän tulisi siirtyä kuulemisesta aitoon keskusteluun. Oikeusministeri Antti Häkkänen ehdottaakin, että dialogitaitoja opeteltaisiin jo koulussa esimerkiksi osana demokratiakasvatusta.

Oikeusministeriö järjesti tänään yhdessä valtioneuvoston kanslian, valtiovarainministeriön ja Sitran kanssa Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Tulevaisuuden kyselytunnin eduskunnassa. Tapahtumassa kansalaiset pääsivät keskustelemaan hallituksen ministereiden kanssa.
Kyselytunnin tavoitteena oli rakentava ja kunnioittava keskustelu ministereiden ja kansalaisten välillä.

- Demokratia tarvitsee rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Rakentavaan keskusteluun kuuluu läsnäolo ja kuuntelu sekä erilaisten näkökulmien kunnioittaminen. Tavoitteena on pyrkiä ymmärtämään toisiamme, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Kuulemisen sijaan aitoa keskustelua

Tulevaisuuden kyselytunti on Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluvan Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut -hankkeen huipennus. Keskusteluissa kansalaiset ja päättäjät eri puolilla Suomea ovat asettuneet saman pöydän ääreen keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä.

- Hankkeen keskustelutapahtumien kokemukset osoittavat, että keskusteluiden järjestämiseen on olemassa välineitä, joilla erilaiset näkemykset saadaan rakentavassa hengessä mukaan. Tulevaisuus on joukkuelaji, ja Suomen joukkueeseen tarvitaan jokaista. Kaikkien ääni on saatava kuuluviin, Sitran yliasiamies Mikko Kosonen korostaa.

Tapahtumissa on noussut vahvasti esille se, että politiikassa tulisi siirtyä kuulemisesta aitoon keskusteluun, sillä vain siten voidaan vahvistaa luottamusta sekä luoda yhteisymmärrystä taustaltaan tai arvoiltaan erilaisten ryhmien välille.

Häkkäsen mukaan dialogitaitojen pitäisi kuulua jokaisen meidän kansalaistaitoihin. Niitä voisi opetella jo koulussa esimerkiksi osana demokratiakasvatusta.

- Haastankin sekä omat kollegani politiikassa että kaikki suomalaiset dialogitalkoisiin. Opetellaan kuuntelemaan toisiamme ja kunnioittamaan toistemme näkökulmia, vaikka ne poikkeaisivat omistamme, Häkkänen painottaa.

Pamfletti kokoaa kirjoituksia dialogin merkityksestä demokratiassa

Osana hanketta on tänään julkaistu pamfletti suomalaisen demokratian tilasta, tulevaisuuden haasteista ja ratkaisuista. Demokratiassa kuplii -pamfletin puheenvuoroissa nostetaan esiin rakentavan keskustelun merkitys demokratian toimivuuden kannalta. Pamfletin kirjoittajat ovat demokratian asiantuntijoita, politiikan tutkijoita ja dialogin ammattilaisia.

Demokratiassa kuplii -pamfletti on luettavissa oikeusministeriön verkkosivuilla.

Lisätietoja:
erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131
projektipäällikkö Liisa Männistö, oikeusministeriö, [email protected], puh. 0295 150231

Lue lisää:
Tulevaisuuden kyselytunti
Demokratiassa kuplii -pamfletti
valtioneuvoston demokratiapoliittinen toimintaohjelma
Sitran Erätauko-hankkeen sivut

Sivun alkuun