Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Häkkänen EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokoukseen Luxemburgiin

Oikeusministeriö
10.10.2017 12.28
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen osallistuu EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokoukseen 12. lokakuuta Luxemburgissa. Kokouksessa on tarkoitus lopullisesti hyväksyä Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamista koskeva asetus.

Syyttäjänvirasto toteuttaa EU:hun kohdistuviin petoksiin ja korruptioon liittyviä tutkinta- ja syytetoimia. EPPO:n toiminnan on määrä alkaa vuonna 2021 ja mukana on 20 jäsenvaltiota. Suomi osallistuu viraston perustamiseen.

Oikeusministerit keskustelevat rikosrekisteritietojen vaihdosta koskien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia. Esillä ovat direktiivi- ja asetusehdotukset, joilla tehostettaisiin tietojen vaihtoa kolmansien maiden kansalaisten jäsenvaltioissa saamista rikostuomioista. Kokouksessa käsitellään sormenjälkitietojen keräämisen laajuutta ja kaksoiskansalaisten asemaa koskevia kysymyksiä.

Tarkoitus on luoda EU:ssa keskitetty tietojärjestelmä, johon jäsenvaltiot tallettaisivat rikostuomion saaneiden kolmannen valtion kansalaisten henkilöllisyyden määrittämistä koskevat tiedot. Näin jäsenvaltiot pystyisivät kohdentamaan pyynnön henkilön rikosrekisteritiedoista oikeisiin jäsenvaltioihin. Rikosrekisteritietojen vaihtoa koskevat ehdotukset ovat osa EU:n terrorismin vastaisia toimia.

Oikeus- ja sisäministereiden yhteisistunnossa käynnistetään oikeus- ja sisäasioiden alan strategisten suuntaviivojen väliarviointi eli keskustelu siitä, mitä EU:ssa on saatu aikaan ja mitkä ovat suurimmat edessä olevat haasteet. Eurooppa-neuvosto linjasi kesäkuussa 2014 alan strategiset suuntaviivat vuoteen 2020 saakka.

Matkan yhteydessä ministeri Häkkänen tapaa mm. Euroopan unionin tuomioistuimen presidentin Koen Lenaertsin sekä Unkarin oikeusministerin Lászlò Trócsányin.

Häkkänen vierailee Eurojustissa ja Europolissa

Ministeri Häkkänen vierailee keskiviikkona 11. lokakuuta EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikössä Eurojustissa ja Euroopan poliisivirasto Europolissa Hollannin Haagissa. Hän tapaa Eurojustin presidentin Michèle Coninsxin ja Europolin johtajan Rob Wainwrightin. Keskustelunaiheena on terrorismin vastaisen työn oikeudellinen puoli sekä näiden EU-virastojen roolit terrorismin torjunnassa.

Häkkänen tapaa Hollannin oikeusministerin Stef Blokin ja keskustelee tämän kanssa terrorismin torjunnan ajankohtaisista asioista, erityisesti väkivaltaisesta radikalisoitumisesta vankiloissa. Lisäksi ministeri Häkkänen tapaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n presidentin Silvia Fernández de Gurmendin.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Eeva Aittoniemi, puh. +358 2951 50170, ja

erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 2951 50131

Lisätietoa oikeus- ja sisäasiainneuvostosta EU:n verkkosivuilla:  

Neuvoston kokousten julkista osuutta ja tiedotustilaisuuksia voi seurata verkossa. Lisäksi neuvoston sivuilta löytyy kokouksissa julkisina käsiteltävien asioiden asiakirjat ja muuta aineistoa.

Council Streaming (englanniksi):

Lisätietoa oikeus- ja sisäasioiden neuvostosta ja aikaisempia lehdistötiedotteita:

Sivun alkuun