Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen: Yhdistelmärangaistuksella pyritään pienentämään erityisen vakavien väkivaltarikosten uusintariskiä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2017 12.26
Tiedote

Tasavallan presidentti vahvisti tänään lain yhdistelmärangaistuksesta. Yhdistelmärangaistus otetaan käyttöön ensi vuoden alusta.

- Tämä tuo uuden rangaistusvaihtoehdon toistuviin, erityisen vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneille. Uusi rangaistus koskee vuosittain vain pientä ryhmää, mutta pidän tätä uutta keinoa tärkeänä lisänä rangaistusjärjestelmämme keinovalikoimaan, oikeusministeri Antti Häkkänen toteaa.

Yhdistelmärangaistus koostuu ehdottomasta vankeudesta ja sen jälkeisestä vuoden pituisesta valvonta-ajasta. Yhdistelmärangaistus voidaan tuomita vakavan rikoksen uusijalle, jota on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle. Uusi rangaistus korvaa nykyisen vaarallisille rikoksenuusijoille tarkoitetun vankeusrangaistuksen, joka suoritetaan kokonaisuudessaan vankilassa. Osalla niistä, jotka suorittavat koko rangaistusajan vankilassa, ei nyt ole lainkaan valvontaa vapautumisen jälkeen.

- Uusi rangaistusmuoto kohdistuu niihin, jotka ovat erityisen riskialttiita uusimaan vakavia rikoksiaan. Jatkossa tähän ryhmään voidaan kohdentaa kohdennettuja valvontatoimenpiteitä. Asteittaisella vapautumisella pyritään vaikuttamaan rikosten uusintariskiin, Häkkänen korostaa.

Ministeri Häkkäsen mukaan on tärkeää kiinnittää huomioita niihin tilanteisiin, joissa rikoksen uusintariski on suuri.

- Yhdistelmärangaistus vaikuttaa juuri tällaisiin tapauksiin, ministeri toteaa.

Lisätietoja:
erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131
 
Lisätietoja yhdistelmärangaistuksesta

Sivun alkuun